
Sparen: waarom daalt de rente en wat zijn de alternatieven?
| Uw geldDe daling van de spaarrente wordt veroorzaakt door het beleid van de Europese Centrale Bank. Beleggen kan een alternatief zijn voor spaarders die risico kunnen en willen nemen met hun geld om uitzicht te krijgen op een hoger rendement.
De grote Nederlandse banken hebben de rente verlaagd tot 0,03% of zelfs nog minder. Slechts een paar jaar geleden was die rente nog meer dan 2%. Oudere mensen kunnen zich nog herinneren dat de rente eind jaren 70 zelfs boven de 10% lag. Dat roept de vragen op waarom de rente zo daalt, of daar verandering in komt en wat de alternatieven zijn voor sparen.
De hoogte van de rente op een spaarrekening wordt vastgesteld door de bank. Die heeft daarbij niet veel bewegingsruimte. De bank zal een deel van het spaargeld gebruiken voor het verstrekken van leningen en hypotheken. Maar aangezien klanten op elk willekeurig moment hun geld kunnen opnemen en banken verplicht zijn om ruime buffers aan te houden, wordt een groot deel geparkeerd op een rekening bij de Europese Centrale Bank (ECB).
Betalen voor spaargeld
De ECB heeft de rente op die rekening verlaagd tot -0,5%. Banken bieden spaarders een (heel lage) rente, maar moeten aan de andere kant dus zelf betalen om spaargeld te stallen bij de ECB. Die heeft de rente de laatste jaren stapsgewijs verlaagd tot onder het nulpunt, in een poging om de inflatie en de zwakke economische groei in Europa aan te wakkeren. Een zeer lage rente maakt het voor bedrijven en consumenten aantrekkelijker om geld te lenen voor uitgaven en investeringen.
Met name in Zuid-Europese landen blijft de inflatie echter hardnekkig laag. ECB-voorzitter Mario Draghi heeft al aangekondigd dat de bank voorlopig doorgaat met het huidige beleid. In dat geval blijft ook de spaarrente extreem laag, wat behoorlijk zuur is voor Nederlandse spaarders. In ons land is de inflatie namelijk opgelopen tot meer dan 2,5% in 2019.
Alternatief voor sparen
Behalve met inflatie moet een spaarder ook rekening houden met de vermogensrendementsheffing. In 2019 bedraagt die heffing 0,58% over het gedeelte van het vermogen boven de fiscale vrijstelling. De spaarrente is nog net positief, maar als je rekening houdt met inflatie en vermogensbelasting zie je al snel dat de koopkracht van je spaarvermogen wordt uitgehold.
Beleggen in aandelen en obligaties van bedrijven of overheden is een alternatief voor sparen. Hierbij ontbreekt de zekerheid van het depositogarantiestelsel, maar in ruil daarvoor krijgen beleggers uitzicht op een rendement dat potentieel hoger ligt dan de spaarrente. Beleggen brengt wel kosten en risico’s met zich mee die niet bij sparen voorkomen. Het is dan ook van belang om voor voldoende financiële buffers te zorgen en alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.