Speculeren voor de thrill of beleggen met verstand?

| Beleggen

Er zit een wereld van verschil tussen beleggen voor de lange termijn en het wagen van een gokje aan de roulettetafel of op de koersbewegingen van een digitale munt.

  • Share

Wie in januari wat Bitcoins had gekocht, heeft dit jaar een mooie financiële meevaller. De munt schoot begin december door de grens van $12.500 en daarmee komt het rendement sinds eind 2016 op meer dan 1.000%. Dat soort rendementen zijn alleen te halen als je bereid bent heel veel risico te lopen. In het geval van bitcoins was er ook een reële kans dat je een flink deel van je investering was kwijtgeraakt. Sommige mensen krijgen er een kick van om wat geld te stoppen in dit soort riskante zaken, terwijl anderen een naar gevoel in hun maag krijgen bij de gedachte aan grote koersschokken. De werkelijkheid is natuurlijk niet zo zwart-wit als sparen versus bitcoin. Er zijn allerlei mogelijkheden voor wie met (heel) wat minder risico geld wil investeren om uitzicht te krijgen op een rendement dat wat hoger ligt dan de spaarrente. Het is daarbij zaak om onderscheid te maken tussen beleggen en speculeren.

Beleggen of speculeren

Een belangrijk verschil tussen speculeren en beleggen is de hoeveelheid risico die je loopt. De kans dat een speculant zijn hele vermogen kwijtraakt is beduidend groter dan de mogelijkheid dat een belegger zijn volledige investering verliest. Een ander onderscheid is de periode die de investeerder voor ogen heeft. Bij speculeren is die vaak (zeer) beperkt. Op financiële markten stappen speculanten vaak in met de verwachting dat ze na enkele dagen of weken weer gaan verkopen. Aan de roulettetafel in het casino weet je zelfs vaak al binnen een minuut of je een mooi rendement hebt gehaald of je inleg kwijt bent. Wie weloverwogen begint met beleggen, heeft een horizon van meerdere jaren of zelfs decennia.

Zon en regen

Stel dat je verwacht dat de limonadeverkopen gaan stijgen. Als je belegger bent, zou je aandelen kunnen kopen van een frisdrankfabriek. Op regenachtige dagen liggen de inkomsten van de fabriek wat lager, maar op zonnige dagen levert de limonadeverkoop een mooi bedrag op. Omdat er op de lange termijn voldoende zonnige dagen zijn, is er een goede kans dat de investering zich uiteindelijk uitbetaalt. Als je speculant bent, zou je sinaasappels kunnen kopen in de hoop om deze later met winst door te verkopen aan de frisdrankfabriek. Misschien dat dit een paar keer lukt. Maar als je een keer niet in slaagt om de sinaasappels op tijd te verkopen, bederven ze en ben je je geld kwijt.

Beleggen voor de lange termijn

Een slimme belegger zal zijn geld niet alleen in een limonadefabriek steken, maar ook in allerlei andere bedrijven. Hiermee voorkomt hij dat een tegenvaller bij een bepaald concern leidt tot een flinke financiële tegenvaller. Om deze reden investeren de fondsmanagers van Robeco in beleggingen uit allerlei verschillende sectoren en landen. Naarmate de horizon langer wordt, neemt de kans toe dat je met beleggen een positief rendement haalt. Omdat de waarde zal schommelen is het zaak om alleen te beginnen met beleggen als je bereid bent om risico te nemen met je vermogen en als je het geld voor langere tijd kunt missen. Op de website van Robeco vind je antwoord op de meest voorkomende vragen bij beginnende beleggers.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten