Stabieler beleggen met conservatieve aandelen

| Beleggen

Elke belegger weet het: risico en rendement zijn onafscheidelijk. Tijdens zijn studie kwam Pim van Vliet – hoofd van de Conservatieve aandelenstrategieën bij Robeco - echter tot de conclusie dat er een grens zit aan die verhouding.

  • Share

In het kort

  • Er zit een grens aan de mate waarin meer risico tot meer rendement leidt 
  • Conservatief beleggen maakt het verschil door verliezen in slechte tijden te beperken 
  • De resultaten zijn stabieler dan bij traditionele beleggingsvormen

Wie gaat beleggen, kiest ervoor om risico te nemen in de verwachting daarvoor beloond te worden met een mooi rendement. In het algemeen geldt dat het verwachte rendement hoger ligt naarmate je meer risico neemt. Uit onderzoek van Van Vliet komt naar voren dat dit slechts ten dele waar is: “Zoals met veel dingen in het leven verdwijnt het voordeel als je gaat overdrijven. Een beetje zout kan een maaltijd extra smaak geven. Te veel zout zal de smaak juist bederven.”

“Wie een deel van zijn geld in aandelen belegt in plaats van op een spaarrekening zet, mag op de lange termijn een hoger rendement verwachten”, vertelt Van Vliet: “Dan moet je er wel op letten dat je niet doorslaat door aandelen te kopen waarvan de koersen heel wild schommelen. Het mooie van conservatief beleggen in aandelen waarvan de koers juist naar verhouding wat minder sterk fluctueert, is dat het niet ten koste gaat van het verwachte rendement. Conservatief beleggen maakt op de lange termijn het verschil door de verliezen in slechte tijden te beperken. Daarmee profiteren we in zekere zin van de eigenschap van mensen om te veel risico te nemen in periodes van stijgende koersen en om te veel risico af te bouwen als de beurs hard daalt.”

De kracht van conservatief beleggen

In de wetenschappelijke wereld werd jarenlang aangenomen dat er een rechtstreeks verband was tussen risico en rendement. Met zijn inzicht dat er een grens zit aan die verhouding, legde Van Vliet de basis voor de Conservatieve aandelenstrategieën van Robeco. Deze fondsen beleggen in aandelen die minder grote koersschommelingen maken dan risicovollere aandelen. Daardoor zijn de resultaten van deze behoudende beleggingsaanpak stabieler dan bij meer traditionele beleggingsvormen.

Stabieler beleggen in een volatiele beurs: ontdek de voordelen van conservatief beleggen

Van Vliet heeft samen met collega Jan de Koning een boek geschreven over de wijze waarop beleggers de beurseffecten van de menselijke aard in hun voordeel kunnen laten werken. Ter gelegenheid van de publicatie van De Conservatieve Belegger – een bewezen formule voor hoog rendement met laag risico – opende Van Vliet op donderdag 18 oktober de handel op de Amsterdamse Beurs.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten