Stel jezelf deze drie vragen voordat je je fonds verkoopt

| Beleggen

Weet jij nog waarom je voor het laatst een fonds verkocht hebt? De kans is groot dat het rendement achterbleef bij je verwachtingen, of dat je juist wilde winstnemen. Er zijn echter betere argumenten om uit- of over te stappen dan een koersdaling- of stijging.

  • Share

Maar al te vaak geven koersschommelingen aanleiding om een fonds te verkopen. Bijvoorbeeld omdat het fonds flink gestegen is en je de koerswinst wilt verzilveren. Of omdat je je na een koersdaling zorgen maakt dat het fonds mogelijk nog verder onderuit zal gaan. Maar weet je al wat je gaat doen met de opbrengst van je verkoop? Wachten tot het ideale instapmoment? Dat zou zomaar maanden of zelfs jaren kunnen duren. Beurskoersen laten zich niet voorspellen. Dus als je overweegt te verkopen, is het zaak dat te doen op basis van een goed plan en verstandige argumenten. Het helpt als je jezelf voor een verkoop de onderstaande drie vragen stelt.

Is er een ander fonds waar ik meer van verwacht?

Je kent het vast wel: je leest een interessant verhaal over een bepaald thema en vindt een fonds waarmee je daarop kunt inspelen. Dat klinkt heel verleidelijk, maar toch moet je je niet laten leiden door je emotie. Voor je het weet, stap je heel vaak over naar een ander fonds dat nog net iets meer tot je verbeelding spreekt, terwijl beleggen bij uitstek iets is dat je doet voor de lange termijn. Een betere aanpak is om even af te wachten en met jezelf af te spreken dat je bijvoorbeeld na één of twee weken het fonds weer even onder de loep neemt om te zien of je er nog hetzelfde tegenaan kijkt. Als dat zo is, kan je voorzichtig een kleine positie in het fonds innemen. Om vervolgens na verloop van tijd die positie verder uit te breiden als het fonds inderdaad net zo presteert als je had verwacht.

Past het fonds nog bij mijn persoonlijke situatie?

Door gebeurtenissen in je leven kan een fonds dat aanvankelijk prima bij je paste, na verloop van tijd een stuk minder goed aansluiten bij je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld omdat er een grote uitgave aan zit te komen waarvoor je je vermogen gaat aanspreken, zodat je even wat minder risico wilt nemen. Het is dan ook verstandig om minstens eenmaal per jaar je beleggingsportefeuille tegen het licht te houden en te kijken of je fondsen nog goed aansluiten bij je persoonlijke situatie.

Past het fonds nog bij mijn kijk op de wereld?

Het kan natuurlijk ook dat je persoonlijke situatie nog goeddeels hetzelfde is, maar dat je wel anders tegen de financiële markten aankijkt. Bijvoorbeeld omdat je na een grote koersstijging toch liever wat risico wilt terugschroeven. Of mogelijk heb je minder vertrouwen in het thema of de regio waarin het fonds belegt. In dat geval kan het de moeite lonen om over te schakelen naar een fonds met wat lagere risicokenmerken. Dat kan zijn binnen dezelfde beleggingscategorie maar uiteraard ook in een andere. Met de fondsselector kan je fondsen opsporen met eigenschappen die beter aansluiten bij jouw kijk op de wereld.

Beleggen kent risico’s, je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van 05-09-2023 en is geen advies.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten