Stijgende inflatie: slecht nieuws voor spaarders

| Uw geld

Begin augustus maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de inflatie in Nederland is gestegen tot het hoogste niveau in vijf jaar. Tegelijk blijft de rente extreem laag. Wat betekent dit voor uw spaargeld?

  • Share

Spaarders weten het maar al te goed: als je geld op de bank hebt staan, dan ontvang je daar tegenwoordig nauwelijks rente over. Jammer natuurlijk, maar tot voor kort was dat niet zo heel erg, omdat ook de inflatie laag bleef. Veel verdiende je niet als spaarder, maar de koopkracht van je geld bleef min of meer intact. Dat laatste gaat echter niet meer op.

Inflatie nu meer dan 2%

De inflatie loopt al enige tijd gestaag op en bereikte in juli een niveau van 2,1%.1 Daarmee zijn de consumentenprijzen voor het eerst sinds 2013 met meer dan 2% op jaarbasis gestegen. Voor spaarders is dat bijzonder vervelend. Uitgaande van het huidige inflatieniveau, houdt dit namelijk in dat de koopkracht van uw vermogen ieder jaar met 2,1% daalt. En dan kunt u ook nog eens te maken krijgen met belastingheffing over uw vermogen, waaronder uw spaargeld. Kortom: door inflatie kun je met hetzelfde bedrag minder producten en diensten aanschaffen.

Vermogensrendementsheffing

De belastingdienst gaat er altijd vanuit dat u rendement genereert met uw vermogen, ongeacht de werkelijke situatie. Over dit fictieve rendement heft de fiscus een belasting die effectief kan oplopen van 0,61% tot meer dan 1,5% over uw vermogen.2 De belastingvrije drempel bedraagt dertigduizend euro per persoon. Komt uw vermogen hierboven uit? Dan betaalt u voor dat deel belasting over het fictieve rendement. Ook al is het werkelijke rendement bij de huidige spaarrente vrijwel nihil.

Rente lijkt voorlopig laag te blijven

De verwachting is dat er niet snel verandering komt in de lage rente. Dit komt door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB handhaaft al meerdere jaren een zeer lage rente, om zo de economie aan te jagen. De ECB heeft hiermee het voorbeeld gevolgd van zijn Amerikaanse evenknie, de Federal Reserve (de ‘Fed’). De Fed begon echter veel eerder dan de ECB met zijn beleid van lage rentes. Inmiddels verhoogt de Fed de rente weer, maar de ECB lijkt dit voorlopig niet van plan te zijn.

Wat te doen als spaarder?

Als u voldoende spaargeld hebt, en u wilt uw spaargeld niet aan de kant laten staan dan zijn er alternatieven. Zo gebruikten veel mensen de afgelopen jaren hun spaargeld voor de aankoop van een huis of het aflossen van hun hypotheek. Een andere mogelijkheid is beleggen, bijvoorbeeld in beleggingsfondsen. Deze hebben de afgelopen tien jaar vaak goede rendementen laten zien en zijn bovendien dagelijks verhandelbaar. Daartegenover staat dat beleggen gepaard gaat met risico’s. Beleg daarom alleen met spaargeld dat u niet direct nodig heeft en stel doelen voor de lange termijn. Bekijk wat beleggen je kan opleveren in de Sparen vs beleggen tool.

1 Bron: CBS, 7 augustus 2018.

2 Voor een overzicht van de tarieven voor de vermogensrendementsheffing in 2018, zie www.belastingdienst.nl.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten