Test uw financiële kennis met vijf basisvragen

| Uw geld

Uit onderzoek van de TIAS Business School in Tilburg blijkt dat 85% van de Nederlandse huishoudens te weinig kennis van financiën heeft. Slechts 15% was in staat om vijf financiële basisvragen juist te beantwoorden. Benieuwd naar uw eigen score? En hoe u uw eigen ‘begroting van geluk’ kunt maken?

 • Share

TIAS-onderzoekers Dirk Brounen en Kees Koedijk schreven het boek “Nooit meer slapend arm”. Hierin beschrijven ze hoe Nederlandse huishoudens meer eigen financiële regie kunnen nemen in hun leven. Ze laten zien dat het eenvoudig en vooral ook leuk is om zelf nieuwe combinaties te maken van je hypotheek, pensioen en spaargeld en om daarmee je eigen ´Begroting van Geluk´ te bouwen. Dat is geen overbodige luxe, nu de financiële verantwoordelijkheid van Nederlanders door de verder terugtredende overheid steeds groter wordt.

Financiële fitheid

De financiële fitheid van menigeen laat nog veel te wensen over. TIAS stelde aan een aantal Nederlands vijf vragen over o.a. rente, inflatie, hypotheken en beleggen. Slechts 15% was in staat om deze basisvragen juist te beantwoorden. Benieuwd naar het niveau van uw eigen financiële kennis? Doe de test! Met slechts vijf vragen kunt u volgens de Tilburgse onderzoekers testen hoe financieel fit u eigenlijk bent.

 1. Stel u heeft vandaag € 100 aan spaargeld op een rekening bij de bank staan. Op deze rekening wordt elk jaar 2% rente uitgekeerd op uw spaarsaldo. Hoeveel geld zou u na vijf jaren op deze rekening hebben staan, indien u het geld niet tussentijds opneemt?
  A) Meer dan € 102
  B) € 102
  C) Minder dan € 102
  D) Geen idee

 2. Stel de spaarrente op uw bankrekening bedraagt jaarlijks 1%. De inflatie is gelijk aan 2% per jaar. Hoeveel zou u voor uw geld na één jaar kunnen kopen van uw geld op deze bankrekening?
  A) Meer dan vandaag
  B) Precies evenveel als vandaag
  C) Minder dan vandaag
  D) Geen idee

 3. Stel de algehele rentestand gaat morgen stijgen, wat gebeurt er daardoor met de waarde van uitstaande obligaties?
  A) Deze zullen in waarde stijgen
  B) Deze zullen in waarde dalen
  C) Deze blijven gelijk in waarde
  D) Geen idee

 4. Een 15-jarige hypotheek kent doorgaans hogere maandlasten dan een 30-jarige hypotheek (met gelijke leensom), maar de totale rentelasten die men betaalt over de leentermijn van een 15-jarige hypotheek zijn wel lager.
  A) Juist
  B) Onjuist
  C) Geen idee

 5. Het beleggen in aandelen van één enkel bedrijf is doorgaans veiliger dan hetzelfde bedrag beleggen in een beleggingsfonds.
  A) Juist
  B) Onjuist
  C) Geen idee

Heeft u de test afgerond en wilt u meer leren over beleggen? Bekijk dan hier meer informatie over beleggen voor beginners.



Antwoorden: 1A, 2C, 3B, 4A, 5B

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten