Tijdig geld opzij zetten voor je kind

| Uw geld

Wie zijn kind een vliegende start wil geven in de volgende levensfase, doet er goed aan om zo vroeg mogelijk te beginnen met regelmatig wat geld opzij te zetten op een spaar- of beleggingsrekening.

  • Share

De komst van een kind is een goed moment om uw financiële situatie tegen het licht te houden. De uitgaven voor de nieuwe wereldburger zullen in de loop der jaren toenemen en zullen ongetwijfeld het bedrag dat u aan kinderbijslag ontvangt, overtreffen. Het is ook verstandig om alvast geld opzij te gaan zetten voor de langere termijn. Dan geeft u uw kind een vliegende start als het bijvoorbeeld gaat studeren of eerst een jaar een wereldreis wil maken.

Studie

De kosten van een studie zijn aanzienlijk. Behalve met collegegeld voor bijvoorbeeld hoger onderwijs (€ 2.143 in 2020/2021) moet u ook rekening houden met kosten voor de aanschaf van studiemateriaal, uitgaven voor een zorgverzekering en kosten voor onder meer kleding en boodschappen. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) berekende enkele jaren geleden dat de totale kosten voor vier jaar studie variëren van ca. € 24.000 tot € 50.000, afhankelijk van of de student thuis woont en wel of geen bijbaan heeft. Een uitwonende student ‘kost’ gemiddeld zo’n € 1.000 per maand.

Daarbij is het verstandig om – als u uw kind financieel wilt bijstaan - ervan uit te gaan dat de werkelijke kosten in de toekomst, bijvoorbeeld als gevolg van inflatie en een terugtredende overheid, hoger zullen liggen dan de huidige schattingen.

Vermogen opbouwen

Er zijn weinig Nederlanders die dit soort bedragen zomaar vrij kunnen maken. Als u wilt voorkomen dat uw kind met een grote studieschuld op zoek gaat naar een eerste baan, is het verstandig om elke maand wat geld opzij te zetten. Al deze kleine beetjes kunnen op termijn uitgroeien tot een mooi bedrag.

Sparen én beleggen?

Een belangrijke keuze is dan of u het geld op een spaarrekening zet of belegt. Het voordeel van een spaarrekening is dat uw vermogen niet in waarde zal dalen, maar de spaarrente ligt momenteel heel laag. Bij beleggen loopt u het risico om (een deel van) uw vermogen te verliezen, maar u krijgt uitzicht op een rendement dat mogelijk hoger ligt dan de rente op een spaarrekening. U kunt ook kiezen voor een combinatie van sparen én beleggen.

De rendementen van sparen en beleggen door de jaren heen kunt u vergelijken in een speciale tool van Robeco. Uiteraard bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Overweegt u om te gaan beleggen voor uw kind of kleinkind? Bekijk dan de mogelijkheden bij Robeco.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten