Trendbeleggen: zo doe je dat

| Visie

Er spelen allerlei trends op consumentengebied: van gezond leven tot augmented reality. Trendbelegger Jack Neele vertelt wanneer het echt loont om op een trend in te spelen.

  • Share

Volgens Neele – fondsbeheerder van Robeco Global Consumer Trends - moeten beleggers de verleiding weerstaan om zo snel mogelijk op een nieuwe trend in te spelen: “Ik wacht totdat ik heel goed in beeld heb hoe krachtig de beweging is en welk bedrijf de dominante speler wordt. In dat opzicht ben ik liever iets te laat dan te vroeg. Augmented reality is een veelbelovende trend waar ik de ontwikkelingen liever nog even afwacht.”

De technologie heeft veel bekendheid gekregen dankzij het succes van het spel Pokémon Go in 2016. Het doel van dit spel is om virtuele beestjes te vangen, die op het scherm van een smartphone in de bestaande wereld worden geprojecteerd. De technologie is de afgelopen jaren ook gebruikt bij de AH-dino- en ruimtevaartplaatjes, terwijl ook steeds meer pretparken gebruik maken van augmented reality-spelletjes om de wachttijd voor attracties te veraangenamen.

Gezond eten, meer sporten, goed slapen

Neele: “Voor mij als belegger wordt deze trend pas interessant als er veel meer toepassingen komen en zich een duidelijke marktleider aftekent. Gezond leven is een heel goed voorbeeld van een trend waarbij dat wel het geval is. In mijn ogen is dit nu voor beleggers de belangrijkste trend. Met name jonge generaties kiezen heel bewust voor een gezonde levensstijl. Ze zijn bereid om wat meer te betalen voor producten en diensten die daarbij passen.”

Vanuit beleggingsperspectief is de trend bovendien zeer krachtig omdat deze betrekking heeft op allerlei verschillende marktsegmenten. Neele: “In het voedingssegment speelt onder meer de opkomst van vleesvervangers een grote rol. Maar de trend is veel breder. Denk bijvoorbeeld maar aan slimme horloges en andere wearables die je sportprestaties en slaappatronen bijhouden. Of grote merken die inzetten op duurzame kleding. Binnen al die marktsegmenten zijn veelbelovende aandelen te vinden.”

Trendomkeer

Daar komt bij dat de druk van toezichthouders op de grote techbedrijven steeds meer toeneemt. Neele: “Die druk was in de aanloop naar 2019 al zichtbaar. We zijn dan ook al enige tijd bezig om de positie in deze ondernemingen te verkleinen en om sterker in te zetten op krachtigere trends, zoals gezond leven.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten