Vakantiegeld? Hier geven Nederlanders het aan uit

| Uw geld

Iedere werknemer heeft in Nederland recht op vakantiegeld, dat meestal in mei wordt uitbetaald. Vaak wordt een deel van dat gedrag ook daadwerkelijk gebruikt voor vakantie, city trips of dagjes uit. Maar waar gebruiken mensen dat vakantiegeld nog meer voor?

  • Share

Van de mensen die vakantiegeld ontvangen, zet 44% dat gelijk opzij.* Heel vaak komt dat geld op een spaarrekening terecht: slechts 7% van gaat met het vakantiegeld beleggen. Het geld dat niet gespaard of belegd wordt, gaat vaak op aan de zomervakantie (42%). Andere populaire bestemmingen zijn dagjes uit (20%) en city trips (13%). Daarnaast wordt ook een deel van het vakantiegeld gebruikt voor verbouwingen (12%) en het aflossen van schulden (10%).

Nederlandse spaarkampioenen

Dat veel mensen hun vakantiegeld direct op een spaarrekening storten, is niet verwonderlijk. Als Nederlanders zijn we ware spaarkampioenen. Zo is volgens cijfers van DNB, de Nederlandse centrale bank, het tegoed op betaal- en spaarrekeningen van Nederlandse huishoudens in 2021 met € 38,2 miljard gegroeid tot een totaal van € 528,6 miljard. In 2021 groeiden vooral de saldo’s van betaalrekeningen. Eind 2021 stond er € 24,3 miljard meer op de betaalrekeningen van Nederlandse huishoudens dan aan het begin van 2021. Op spaarrekeningen legden Nederlanders in 2021 € 13,4 miljard netto in, terwijl dat in 2020 € 22 miljard was.

Lage rente en hoge inflatie 

Door de huidige lage rente van vrijwel 0% of zelfs daaronder, nemen mensen minder vaak de moeite om geld over te boeken naar een aparte spaarrekening, aangezien dat niets extra’s oplevert. Maar feit blijft dat de spaartegoeden in Nederland bijzonder fors zijn. Bij de huidige lage rente leveren die spaarsaldo’s echter nauwelijks iets op. Of ze kosten zelfs geld, want de meeste banken brengen een negatieve rente in rekening voor tegoeden boven € 100.000. En dan is er ook nog eens de inflatie, die nu op het hoogste niveau in jaren staat. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedraagt het voorlopige inflatiecijfer voor maart 2022 zelfs 11,9%. Die inflatie tast de koopkracht van spaargeld hard aan.

Beleggen voor een hoger rendement

Denk je er wel eens over na hoe groot de spaarbuffer moet zijn die jij nodig hebt? Misschien is die op dit moment wel groter dan noodzakelijk voor jouw doelen. Je zou je vakantiegeld dan (deels) kunnen beleggen. Over je beleggingen loop je risico en je maakt kosten die je bij sparen niet hebt. Maar je krijgt mogelijk wel uitzicht op een rendement waarmee je de huidige lage spaarrente en hoge inflatie kunt verslaan. Dat is een fijn vooruitzicht als je extra vermogen wilt opbouwen. Bijvoorbeeld omdat je over een aantal jaren die enorm mooie wereldreis wilt maken, wilt zorgen voor een studiepotje voor je kinderen, of eerder wilt stoppen met werken.

*Bron: onderzoek HR- en payrolldienstverlener SD Worx, maart 2022.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten