Vakantietijd? Goed moment voor de portefeuillecheck

| Beleggen

Geniet jij nu van een fijne vakantie of heb je die misschien net achter de rug? Dan weet je hoe belangrijk het is om goed voorbereid op reis te gaan. Net zoals een vakantiecheck goed helpt bij een geslaagde trip, houdt een portefeuillecheck je op koers richting je financiële doelen.

  • Share

Volgens de ANWB zijn deze zomer bijna 11,5 miljoen Nederlanders minstens een week op vakantie gegaan. Een groot deel van deze groep is er tijdens de reis achter gekomen dat er toch nog iets thuis is achtergebleven. Een goede paklijst kan helpen om te voorkomen dat je op vakantie onnodig misgrijpt.

Voor beleggers is het vaak ook verstandig om zoveel mogelijk mee te nemen in de portefeuille. Hoewel het aanlokkelijk is om heel gericht in te spelen op één of enkele thema’s waar je veel van verwacht, is er altijd een kans dat een belegging anders uitpakt dan je denkt. Een goede spreiding maakt het makkelijker om tegenvallers op te vangen. Beleggen brengt per slot van rekening risico’s met zich mee en je kunt een deel van je inleg verliezen. Zorg er dan ook voor dat je vermogen verdeeld is over verschillende soorten fondsen.

Is de auto klaar voor de reis?

Ook dit jaar kwamen er honderden Nederlanders op weg naar hun vakantiebestemming met autopech langs de weg te staan. Om een valse start te voorkomen, kan je voor vertrek langs een garage gaan voor een vakantiecheck. Dat is misschien even een gedoe. Maar het valt in het niet bij de problemen die je hebt als je met een kokende motor of een lege accu strandt op een Franse snelweg.

Het kan ook geen kwaad om regelmatig een beleggings-APK uit te voeren. Dat kan je doen door aan de hand van twee vuistregels je beleggingsportefeuille tegen het licht te houden:

  • Je belegt voor de langere termijn en niet met geleend geld of geld dat je binnen drie jaar nodig hebt.
  • Door te spreiden over meerdere regio’s en over verschillende categorieën kan je het risico verlagen.

Wat is de beste route naar mijn bestemming?

Voor je wegrijdt, stel je natuurlijk wel eerst je routeplanner in om de snelste weg naar de bestemming te vinden. Het kan echter altijd gebeuren dat de reis als gevolg van fileleed toch minder soepel verloopt dan je dacht. In dat geval is het zaak om een alternatieve route te vinden of een tussenstop in te lassen om te overnachten.

Bij beleggen verlies je makkelijker je bestemming uit het oog dan bij je vakantiereis. Juist daarom is het heel belangrijk om regelmatig te controleren hoe je op weg bent naar je doelen. Waarom ben je indertijd begonnen met beleggen? Is dat nog steeds je belangrijkste doel, of zijn er ook andere zaken waarvoor je vermogen opbouwt? Aan de hand van je doelen en je risicobereidheid kan je vervolgens bepalen of je portefeuille in balans is. En het mooie van een portefeuille-APK is dat je die - zonder vakantiestress - ook prima kunt doen terwijl je aan het zwembad in de zon ligt of als je juist volop energie net terugkeert van vakantie.

Beleggen kent risico’s, je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van 15-08-2023 en is geen advies.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten