Een miljard nieuwe internetgebruikers

| Beleggen

De komende jaren gaan een miljard mensen voor het eerst online. Met name in opkomende landen neemt het aantal internetgebruikers snel toe. Hierdoor ontstaan allerlei beleggingskansen waar een nieuw fonds van Robeco op inspeelt.

  • Share
Dit fonds werd recent geïntroduceerd
Robeco Next Digital Billion

Beleggen in de internetwinnaars van morgen

Koop dit fonds

Weet jij nog wanneer je voor het eerst online ging? Goede kans dat je behoorlijk onder de indruk was van de digitale wereld die voor je open ging. Elke dag maken bijna 700.000 mensen die belevenis mee als ze voor de eerste keer het internet gebruiken. Het overgrote deel daarvan woont in opkomende landen.

Daar is de infrastructuur in veel opzichten minder ontwikkeld dan in de westerse wereld. Lang niet op elke straathoek zit een bank, zodat de nieuwe generatie internetgebruikers hun financiële zaken eerder regelt via een fintech-app dan door het openen van een bankrekening. Dit soort digitale diensten maakt een razendsnelle groei door.

Een miljard nieuwe internetgebruikers

Robeco Next Digital Billion  is een nieuw fonds van Robeco dat op deze ontwikkeling inspeelt. De fondsnaam is een verwijzing naar het miljard nieuwe internetgebruikers dat er de komende jaren bijkomt. Het fonds belegt in 30 tot 50 aandelen van ondernemingen die daar het meeste van profiteren. Het is een mythe dat dit de grote, westerse technologiebedrijven zijn.

Bij die ondernemingen is namelijk het overgrote deel van de inkomsten afkomstig uit ontwikkelde landen. Volgens fondsbeheerders Michiel van Voorst en Bryan Satterly profiteren lokale spelers veel sterker van het toenemende aantal internetgebruikers in de opkomende wereld: “Daar kunnen innovatieve bedrijven razendsnel groeien als ze in een grote behoefte voorzien. Dat is het soort aandelen waarin wij beleggen.”

Vernieuwende bedrijfsmodellen

Het fonds belegt in 20 opkomende landen, waar per saldo 62 procent van de wereldbevolking woont. Dat zijn in totaal ongeveer 5 miljard mensen, waarvan er nu nog maar 2 miljard online zijn. De groei van het aantal internetgebruikers en de opkomst van nieuwe beleggingskansen vindt overigens lang niet alleen plaats in bekende landen, zoals China en Brazilië, vertelt fondsbeheerder Bryan Satterly.

Als je Egypte zegt, denken veel mensen aan piramides, de Sfinx en woestijn. Maar het land heeft bijna 100 miljoen inwoners waarvan nog maar net iets meer dan de helft online is. Elk jaar komen er miljoenen internetgebruikers bij. Er zijn allerlei lokale bedrijven die daarop inspelen. Een aantal daarvan is beursgenoteerd en hebben een marktwaarde van miljarden euro’s.”

Omdat het aantal internetgebruikers razendsnel toeneemt, komt er steeds meer ruimte voor innovatieve ideeën en vernieuwende bedrijfsmodellen. Robeco Next Digital Billion belegt in de ondernemingen binnen sectoren die profiteren van deze krachtige trend, zoals bijvoorbeeld fintech, digitale platforms, ICT en logistiek.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten