Vegetarische revolutie bereikt de beursvloer

| Beleggen

Vleesvervangers zijn in trek – zowel bij consumenten als op de aandelenmarkt. Voor het klimaat is dat een heel goede ontwikkeling.

  • Share

Weet jij al wat je straks op je barbecue legt? Het is niet meer vanzelfsprekend dat elke hamburger die deze zomer gebakken wordt ook echt van vlees is. Behalve in de keuken zijn vleesvervangers ook op de aandelenmarkt behoorlijk populair. De vegetarische hamburgerfabrikant Beyond Meat heeft op 2 mei 2019 een notering gekregen aan de Amerikaanse aandelenmarkt. In de afgelopen jaren verkocht het bedrijf ruim 25 miljoen vegetarische hamburgers. Dat lijkt heel wat, maar het is slechts een schijntje vergeleken met de 13 miljard burgers die er volgens onderzoeksgroep NPD elk jaar in de Verenigde Staten worden gegeten.

100 miljoen koeien en kalveren in de VS

Vleesvervangers trekken traditioneel de aandacht door de rol die vegetarisch eten mogelijk speelt bij een gezonde levensstijl. Nog belangrijker zijn echter de duurzame voordelen. Vleesproductie legt namelijk heel veel druk op het klimaat. Voor de productie van een kilo rundvlees, is bijvoorbeeld maar liefst 15.000 liter water nodig1. Daar komt bij dat een koe elke dag 200 tot 650 gram methaan uitstoot. Dat broeikasgas is maar liefst 28 maal zo schadelijk als CO22. Als je bedenkt dat er alleen al in de Verenigde Staten bijna 100 miljoen koeien en kalveren zijn, wordt al snel duidelijk dat de totale methaanuitstoot behoorlijk oploopt.

Weinig keuze voor beleggers

Beleggers verwachten veel van de vegetarische burgers, die inmiddels ook de schappen van Nederlandse supermarkten hebben bereikt. De koers van Beyond Meat is omhoog geschoten van een introductieprijs van $25 tot meer dan $160 eind juni. “De enorme koersstijging duidt erop dat beleggers heel veel zien in vleesvervangers, maar duidt vooral ook op het gebrek aan beschikbare beleggingen”, vertelt Jack Neele, beheerder van Robeco Global Consumer Trends.

Hoe wordt de markt verdeeld?

“Beyond Meat is momenteel het enige beursgenoteerde bedrijf dat zich volledig richt op deze markt. Hoewel de marktvooruitzichten zeer goed zijn, schommelt de beurskoers van Beyond Meat sterk. Dat komt omdat het lastig te voorspellen is welke rol het bedrijf binnen de sector gaat spelen. De grote voedingsconcerns zijn inmiddels ook actief op deze markt. Zo heeft Nestlé een pact met McDonalds voor plantaardige hamburgers in Duitsland en ook bedrijven als Unilever en Danone lopen globaal gezien voorop. Daarnaast is er natuurlijk volop ruimte voor kleinere spelers, maar het zou zomaar kunnen dat deze op termijn door de grote voedingsbedrijven gekocht zullen worden.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten