Vijf manieren om als zzp'er je pensioen te verklooien

| Pensioen

Als zzp’er ben je er zelf verantwoordelijk voor om wat opzij te zetten voor je oude dag. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn allerlei manieren waarop je je pensioenopbouw kunt verknallen, waardoor je later veel langer moet doorwerken dan je eigenlijk wilt.

  • Share

Vestig je hoop op de AOW

Waarom zou je pensioen opbouwen als de overheid straks toch elke maand geld op je rekening stort? In de eerste plaats omdat het niet eenvoudig is om rond te komen van een AOW-uitkering van €1.158,22 (alleenstaande) netto, of €795,69 (met partner) . Bovendien stijgt de AOW-leeftijd. Zo heb je in 2024 pas vanaf je 67ste recht op AOW. Dat worden twee lange jaren voor wie hoopt om op zijn 65ste al te stoppen met werken.

Probeer alle risico’s uit te sluiten

Op een spaarrekening staat je geld veilig. Helaas komt de spaarrente bij de meeste banken momenteel niet uit boven de 0,03%. Elke €100 die je op een spaarrekening zet, is bij een gelijkblijvende rentestand na 30 jaar dan uitgegroeid tot niet meer dan €100,75. Met name als je pensioendatum nog ver weg is, kan het de moeite lonen om te gaan beleggen. Een 50/50 mix van aandelen en obligaties had over de afgelopen dertig jaar een rendement opgeleverd van gemiddeld meer dan 5% per jaar . Uiteraard zijn rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee, zodat het verstandig is om een buffer voor tegenvallers aan te houden en alleen te beleggen met geld dat je voor lange tijd kunt missen.

Stel je pensioenopbouw nog even uit

Laat beginnen is een van de beste manieren om je pensioen te verklooien. Als je vermogen opbouwt via sparen of beleggen, werkt de tijd namelijk in je voordeel. Kijk maar eens in onderstaand plaatje hoeveel extra vermogen je mogelijk opbouwt als je tien jaar eerder start met maandbeleggen. En vraag jezelf dan nog eens af of het verstandig is om nog even te wachten met je pensioenopbouw.

Houd geen rekening met inflatie

Door inflatie kun je met dezelfde hoeveelheid geld steeds minder producten en diensten kopen. De afgelopen decennia is de koopkracht door de inflatie met gemiddeld 2% per jaar afgenomen. Dat lijkt niet veel. Maar die inflatie leidt er wel toe dat je met dezelfde 2.203.71 gulden uit 1989 (€1.000) tegenwoordig voor nog maar €537 aan artikelen kunt kopen. Het zou dus zomaar kunnen dat je met je zorgvuldig opgebouwde vermogen na je laatste werkdag nog maar de helft kunt kopen van waar je op rekende.

Alles inzetten op dat ene wonderaandeel

Waarom zou je jong moeten beginnen met beleggen of veel geld opzij zetten, als je ook heel rijk kunt worden met een superaandeel of andere investering? De beurskoers van Amazon is in de tien jaar sinds augustus 2009 bijvoorbeeld met 2000% gestegen. Dat betekent dat je belegging twintig keer zoveel waard zou zijn. Een investering in bitcoins is in de afgelopen vijf jaar zelfs 30 keer zoveel waard geworden. Het vinden van dit soort mirakels is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Niemand kan in de toekomst kijken. Het is dan ook veel verstandiger om goed te spreiden dan om met al je geld te gokken op een bepaald aandeel of andere investering.

Kies jij er voor om op een verstandige manier vermogen op te bouwen voor je pensioen? Bekijk dan eens de mogelijkheden van Robeco LIFE.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten