Vijf vragen naar aanleiding van de kinderkoerswijziging in China

| Visie

Chinese stellen mogen voortaan drie kinderen krijgen in plaats van twee. Veel huishoudens lopen echter niet warm voor gezinsuitbreiding, vertelt fondsbeheerder Arnout van Rijn vanuit Hongkong. Een ongunstige demografie heeft volgens hem weinig invloed op de vooruitzichten voor beleggers.

  • Share
Robeco Asia Pacific Equities

Beleg in ontwikkelde en opkomende landen in Azië en de Pacific

Koop dit fonds

Zes jaar na het afschaffen van de eenkindpolitiek, kregen Chinese stellen eind mei 2021 toestemming om drie kinderen te krijgen. Waarom voert het land deze maatregel door?

Van Rijn: “Net als veel andere landen krijgt China last van vergrijzing. Dat brengt verschillende problemen met zich mee. Op de lange termijn wordt de economische groei bepaald door de factoren arbeid, kapitaal en productiviteit. Als de beroepsbevolking niet meer toeneemt of zelfs kleiner wordt, mag je verwachten dat het groeitempo van de economie onder druk komt te staan. Een vergrijzende bevolking kan het ook lastiger maken om de pensioenen te blijven betalen. In China gebeurt dat via een omslagstelsel, waarbij de uitkeringen betaald worden uit de premieontvangsten. Als er naar verhouding minder mensen werken, moeten die premies omhoog of de pensioenuitkeringen omlaag.”

Is de maatregel voldoende om de economische groei op termijn weer impuls te geven?

Van Rijn: “Een poll gaf onlangs aan dat anderhalf procent van de ondervraagden graag een derde kind zou willen. Vijf procent gaat er eens over nadenken en ruim 93 procent zei dat ze niets voelen voor gezinsuitbreiding. Er is dus heel weinig animo onder de bevolking voor grotere gezinnen. Bovendien gaat het nog ongeveer twintig jaar duren voordat de driekindgeneratie op de arbeidsmarkt komt, dus voorlopig zullen we er weinig van merken.”

In sommige andere Aziatische landen zoals Japan en Zuid-Korea die in het verleden geen eenkindpolitiek voerden, ligt de bevolkingsgroei al lange tijd heel laag. Wat is daarvoor de reden?

Van Rijn: “Dat heeft verschillende oorzaken. In de eerste plaats werken in de meeste huishoudens beide partners. Ze hebben weinig tijd om voor kinderen te zorgen. Die kinderen moeten bovendien een goede opleiding krijgen. Je moet niet onderschatten hoe belangrijk dat in deze regio is. Ouders steken zich soms heel diep in de schulden voor bijlessen, om er zo voor te zorgen dat hun kind toegelaten wordt tot de meest prestigieuze universiteit. Een andere factor is dat in Azië een groeiend deel van de bevolking in de grote steden leeft. De huizenprijzen zijn daar flink gestegen, zodat mensen vaak niet de ruimte hebben voor meerdere kinderen. Ten slotte speelt mee dat anticonceptie in deze regio de normaalste zaak ter wereld is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld sommige Afrikaanse landen waar daar om geloofsredenen een taboe op rust.”

In hoeverre maak je je zorgen over de veranderende demografie in Azië?

Van Rijn: “Op de lange termijn leidt een daling van de beroepsbevolking vaak tot een afzwakking van de economische groei. Maar in de beleggingswereld raken we er steeds meer aan gewend om verder te kijken dan financiële en economische cijfers. Elk kind minder zou naar schatting de equivalent van 58 ton aan CO2-uitstoot uitsparen. Voor de toekomst van onze planeet is het dus helemaal niet zo slechts als de bevolking minder snel groeit, of zelfs krimpt zoals nu al in Japan gebeurt.”

Wordt het door de demografische verschuiving lastiger voor je om goede beleggingen te vinden?

Van Rijn: “Totaal niet. Uit allerlei onderzoeken komt naar voren dat er geen verband is tussen de hoogte van de economische groei en het rendement op de beurzen. Bovendien heeft de toenemende welvaart veel meer invloed op bedrijfswinsten dan bevolkingsgroei. De Aziatische middenklasse groeit elk jaar met miljoenen mensen. Er komen dus steeds meer huishoudens bij met voldoende geld om bijvoorbeeld een koelkast te kopen of een verzekering af te sluiten. En dat is iets waar wij als beleggers heel goed op kunnen inspelen, door aandelen te kopen van e-commercebedrijven, financieel dienstverleners en chipfabrikanten die van de groeiende welvaart profiteren.”

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten