
Vijf vragen over bitcoin en blockchain
| VisieDe technologie achter bitcoin kan een revolutie ontketenen in de beleggingswereld. Jeroen van Oerle – co-beheerder van Robeco FinTech – beantwoordt vijf vragen over bitcoins, blockchain, beleggen en tokenization.
Wat is het verschil tussen blockchain en bitcoin?
Van Oerle: “Blockchain is een systeem voor het vastleggen van allerlei gegevens. Het bijzondere is dat transacties worden bijgehouden op een netwerk van computers, in plaats van op één centrale plaats zoals bij een bank. Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk om te frauderen met transacties. Daarvoor moet de informatie namelijk op een heel groot aantal computers tegelijk worden veranderd. Het verhandelen van digitale munten zoals bitcoins is slechts de eerste toepassing van de blockchain-technologie. Net zoals het internet in de beginfase bijna alleen maar gebruikt werd voor het versturen van e-mail berichten.”
We gebruiken het internet nu voor veel meer zaken dan e-mail. Wat mogen we in de toekomst van blockchain verwachten?
Van Oerle: “De kans is groot dat bijna alle digitale betaalmunten gaan verdwijnen. Ze vertegenwoordigen namelijk in de meeste gevallen geen onderliggende waarde. Dat kan veranderen als centrale banken digitaal geld gaan uitgeven. Deze plannen zijn echter nog in ontwikkeling. De tweede toepassing van blockchain is het uitgeven van cryptomunten voor het gebruik van blockchaininfrastructuur, zogenaamde utility coins. Dat kan je vergelijken met de postzegel die je op een briefkaart plakt. Het wordt pas echt interessant voor beleggers in de derde fase, met de introductie van zogeheten asset coins. Daarmee wordt het mogelijk om de eigendomsbewijzen van allerlei zaken die nu nog heel lastig verhandelbaar zijn in kleine delen te splitsen.”
Kan je daar een voorbeeld van geven?
Van Oerle: “In plaats van een meesterwerk van Rembrandt te verkopen via een veilinghuis voor €100 miljoen, kan de verkoper er ook voor kiezen om een miljoen digitale eigendomsbewijzen uit te geven van €100 per stuk. Dit opdelen, administreren en digitaliseren van eigendomsrechten heet tokenization. Het is minder vreemd dan het lijkt, als je bedenkt dat op de aandelenmarkt ook allemaal piepkleine stukjes van grote bedrijven worden verhandeld. De eerste kunsthandelaar die hierin gespecialiseerd is, hanteert een vergoeding van 2% tot 6%. Dat steekt heel gunstig af tegen de 12% tot 25% die de grote veilinghuizen in rekening brengen.”
Hoe groot is de markt voor tokenization?
Van Oerle: “Ik heb schattingen voorbij zien komen dat mogelijk meer dan $250 miljard aan activa beter verhandelbaar wordt dankzij tokenization. In de eerste plaats draait het daarbij om vastgoed en kunst. In 2018 is er al een luxe appartementencomplex in New York voor omgerekend $30 miljoen via deze techniek toegankelijk gemaakt voor investeerders. Maar tokenization is ook toe te passen op minder tastbare zaken, zoals copyrights en filminkomsten. Het zou zomaar kunnen dat een goed gespreide portefeuille in de toekomst uit veel meer beleggingscategorieën bestaat dan aandelen en obligaties.”
Hoe ziet de toekomst er dan uit voor vermogensbeheerders? Is er nog wel plaats voor partijen zoals Robeco?
Van Oerle: “Absoluut! De complexiteit van beleggen gaat steeds verder toenemen. Er zijn nu wereldwijd enkele tienduizenden beursgenoteerde bedrijven. Door tokenization kan het aantal investeringskansen enorm toenemen. Het wordt dan belangrijker dan ooit dat je een betrouwbare partner hebt die alle kansen tegen het licht houdt en de goede balans vindt tussen risico en rendement.”