Vijf vragen over de onrust op de cryptomarkt

| Visie

De heftige koersschommelingen van cryptomunten trekken de afgelopen maanden veel aandacht. Robeco Fintech-beheerders Patrick Lemmens en Michiel van Voorst vertellen wat er schuilgaat achter die onrust en wat de gevolgen zijn voor de financiële wereld.

  • Share

Waarom zijn de koersen van cryptomunten de afgelopen tijd zo snel gedaald?

Van Voorst: “Cryptomarkten zijn gewend aan grote koersschommelingen. Maar de onrust van de afgelopen maanden is van een andere orde. In mei trok de ondergang van cryptomunt Terra veel aandacht. Terra is een zogeheten stablecoin. Stablecoins vormen in zekere zin het smeermiddel voor allerlei digitale transacties, net zoals de Amerikaanse dollar dat is voor de wereldeconomie. De koers van de meeste stablecoins is direct gekoppeld aan die van de dollar, zodat ze ook een link vormen tussen het traditionele financiële systeem en de cryptowereld. Terra daarentegen is een cryptomunt zonder directe link naar de dollar. Dit wordt ook wel een algoritmische stablecoin genoemd. De wijze waarop de munt ontworpen werd, maakte Terra kwetsbaar voor manipulatie. Toen Terra sterk onder druk kwam te staan, werd de munt razendsnel bijna waardeloos. Hierdoor verloor ook het digitale leenplatform Anchor waar Terra onderdeel van uitmaakte haar bestaansrecht. Na de ondergang van Terra zijn nog enkele soortgelijke crypto-uitleenplatformen in de problemen gekomen, waarbij alle klanttegoeden zijn bevroren. Dit is een belangrijke reden voor de snel dalende koersen van cryptomunten.”

Wat zijn de gevolgen van de crypto-onrust voor de financiële markten?

Lemmens: “De directe impact is beperkt. Alle cryptomunten samen zijn ongeveer 1000 miljard dollar waard. Dat lijkt een flink bedrag, maar op de beurs ligt de waarde van sommige grote technologiebedrijven nog veel hoger. Hoewel de huidige onrust in financieel opzicht nu geen grote gevolgen heeft, kan die op de lange termijn wel een behoorlijke verschuiving op gang brengen. Het is niet de eerste keer dat cryptomarkten een moeilijke periode doormaken. Het is heel gebruikelijk dat de beginfase van een nieuwe technologie gekenmerkt wordt door enkele keren vallen en opstaan. Tot nu toe heeft elke flinke tegenslag de cryptomarkt weer wat sterker gemaakt. De huidige onrust leidt tot een grotere vraag om goede regulering, die ook hard nodig is op weg naar een meer volwassen markt. ”

Waar liggen de kansen in de cryptowereld?

Van Voorst: “Als beleggers kijken we vooral met veel interesse naar de blockchain-technologie die schuilgaat achter cryptomunten. Die gaat het mogelijk maken om allerlei transacties veel sneller, efficiënter en goedkoper af te wikkelen. Daarbij kan je denken aan het kopen van aandelen, maar ook aan transacties op bijvoorbeeld de vastgoed- of de kunstmarkt. In sommige opkomende landen zonder betrouwbare overheid en banksector, zie je dat stablecoins die rol nu al vervullen. Als een Filipijnse importeur zijn leverancier in Maleisië in stablecoins betaalt, is die transactie binnen een dag afgerond. De kosten komen dan ongeveer uit op 7%. Dat lijkt misschien heel traag en duur, aangezien we gewend zijn dat overboekingen in Nederland razendsnel en bijna kosteloos worden doorgevoerd. Maar het is een flinke verbetering ten opzichte van de huidige transactieketen, die meestal verloopt via vijf of meer tussenpartijen. Hierdoor kunnen de kosten oplopen tot 15%, terwijl de afwikkeling van de transactie een week in beslag neemt. Dan is internationaal betalen via een stablecoin zo gek nog niet.”

Robeco FinTech

Beleggen in de technologische revolutie

Koop dit fonds

Hoe spelen jullie op deze trend in?

Van Voorst: “Robeco Fintech belegt niet rechtstreeks in cryptomunten. Maar we kiezen wel positie in een aantal bedrijven die een rol spelen bij de opkomst van digitale valuta’s en de technologieën die daarachter schuilgaan. Een goed voorbeeld is een bank die samenwerkt met cryptobedrijven voor de uitgifte en de bewaring van het onderpand. Ook beleggen we in een handelsbeurs voor cryptomunten. Net als de aandelenmarkten profiteert die onderneming wanneer er veel gehandeld wordt.”

In het lopende jaar maakt Robeco Fintech een lastige periode door. Moeten beleggers zich zorgen maken?

Lemmens: “De koersen van veel aandelen binnen het segment zijn inderdaad heel hard gedaald. Maar aan de onderliggende trend van het fonds is niets veranderd: een steeds groter deel van de financiële wereld wordt gedigitaliseerd. Dat geldt voor het betalingsverkeer, maar ook voor verzekeringen, beleggingen en allerlei andere financiële diensten. De meeste fintech-bedrijven waarin wij investeren, hebben solide winstmarges en een snelgroeiende omzet. Er zijn in mijn ogen drie krachten die ervoor zorgen dat het goed komt met fintech. In de eerste plaats is de regulering de afgelopen jaren sterk verbeterd, zodat er in dit opzicht de nodige onzekerheid is verdwenen. Daarnaast is innovatie de basis die zorgt voor vernieuwing, disruptie en vooruitgang in de fintech-industrie. Dit is ook een belangrijke reden waarom het verwachte tempo van de omzetgroei op 17 à 18% ligt. Ten slotte moet de marktwerking ervoor zorgen dat het beschikbare kapitaal zo optimaal mogelijk wordt verdeeld. Diezelfde marktwerking zorgde er op de aandelenmarkten voor dat de waarderingen in ons segment na de koersdaling van de afgelopen maanden nu weer aantrekkelijk zijn.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten