Vijf vragen over de vermogensbelastingplannen

| Uw geld

De plannen om spaartegoeden vanaf 2022 bijna volledig vrij te stellen van vermogensbelasting zijn gesneuveld. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën werkt aan een nieuw voorstel om de vermogensrendementsheffing eerlijker te maken.

  • Share

Waarom moet de vermogensbelasting veranderen?

Er is al een aantal jaren kritiek op de zogeheten vermogensrendementsheffing. In het huidige stelsel rekent de Belastingdienst met een fictief rendement dat je over je vermogen boven de vrijstelling zou halen. Dat fictieve rendement – en dus de heffing - ligt hoger naarmate het vermogen groter is. De fiscus gaat er namelijk van uit dat mensen met grote vermogens meer beleggen. Dat doet echter lang niet iedereen. Als je heel veel geld op een spaarrekening hebt staan, betaal je als gevolg van de rekenmethode met fictieve (spaar)rendementen meer vermogensrendementsheffing dan dat je aan spaarvergoeding ontvangt.

Hoe zagen de nieuwe plannen voor 2022 eruit?

Om aan die scheve verhouding een eind te maken, ontvouwde voormalig staatssecretaris Menno Snel vorig jaar een plan om spaarders met minder dan € 440.000 aan spaargeld - en minder dan € 400 aan ontvangen rente - vrij te stellen van vermogensbelasting. Beleggers zouden juist aangeslagen worden over een relatief hoog fictief rendement.

Waarom gaan deze wijzigingen niet door?

Op 23 juni heeft Vijlbrief het kabinet laten weten dat de aanpassingen toch niet worden doorgevoerd. Zijn voornaamste argument voor het schrappen van de plannen, is dat het grote verschil tussen het belasten van sparen en beleggen “juridisch snel kapot geschoten wordt”.

Hoe zou de ideale oplossing eruit zien?

De eerlijkste heffingswijze is om alleen het rendement te belasten dat Nederlanders daadwerkelijk behalen over hun vermogen. Het is volgens Vijlbrief echter ondoenbaar voor de Belastingdienst om de rendementen van miljoenen Nederlandse huishoudens precies in kaart te brengen.

Wat gebeurt er nu?

Vijlbrief gaat op zoek naar een alternatieve aanpak, die kleine spaarders en beleggers grotendeels of volledig ontziet. Dat zou moeten gebeuren door de heffingsvrije voet van €30.846 in 2020 (€61.692 voor fiscale partners) aanzienlijk te verhogen. Het is nog niet bekend wanneer Vijlbrief zijn plannen presenteert.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten