Voldoende pensioen is niet vanzelfsprekend

| Pensioen

Vroeger rekenden we nog op een pensioen van bruto 70% van het laatstverdiende loon. Maar in de praktijk valt het pensioen meestal lager uit. Drie vragen over het werkelijke pensioen.

  • Share

Die 70% is dus niet meer in beeld. Moet ik me nu zorgen maken?

Ja. Soms wordt nog gedacht dat het pensioen 70% van het laatstverdiende loon is, maar dat is nog zelden het geval. Tot begin deze eeuw was de hoogte van het pensioen bij de meeste pensioenregelingen gekoppeld aan het laatstverdiende salaris. Sindsdien zijn echter vrijwel alle pensioenregelingen overgestapt op een middelloonregeling: het pensioen is gebaseerd op het gemiddelde salaris gedurende de loopbaan.

Dat scheelt een slok op een borrel! Stel, dat tijdens de loopbaan je inkomen stijgt van EUR 30.000 bruto per jaar op 25-jarige leeftijd naar EUR 50.000 bruto per jaar op 67-jarige leeftijd. In een eindloonregeling zou het pensioen (incl. AOW) zo’n EUR 35.000 bruto per jaar zijn (70% van het laatstverdiende loon). In een middelloonregeling is het pensioen EUR 31.500 bruto per jaar (70% van het gemiddelde salaris). Een verschil van EUR 3.500 bruto dus. En dat ieder jaar weer …

Moet ik rekening houden met nog meer tegenvallers?

Ja. Die 70% van het middelloon kun je alleen halen als je keurig zonder onderbrekingen 40 jaar in loondienst hebt gewerkt. Dat is lang niet altijd het geval. Veel mensen werken minder dan 40 jaar. Ze komen in de WIA terecht of ze zijn een periode werkloos. Anderen stappen een paar jaar uit het arbeidsproces omdat ze tijd willen hebben voor een studie of voor hun kinderen. Allemaal onderbrekingen die knagen aan het pensioenresultaat. Onderschat de invloed hiervan niet!

Naast de verandering van eindloon naar middelloon zijn er andere structurele veranderingen in de pensioenopbouw gaande, die van invloed zijn op de uiteindelijke hoogte van het pensioen. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbarepremieregeling (DC-regeling) die steeds vaker wordt gebruikt.

Kan ik zien hoeveel pensioen ik heb opgebouwd?

Ja. Werknemers krijgen jaarlijks een pensioenoverzicht waarin staat hoeveel pensioen ze ontvangen als ze blijven doorwerken tot hun pensioendatum. Uitgangspunt is dan wel dat je hetzelfde blijft verdienen.

Werknemers die pensioen hebben opgebouwd bij verschillende fondsen kunnen het beste gaan naar de website mijnpensioenoverzicht.nl. Daar kun je met je DigiD inloggen en alle pensioenrechten zien die je tot nu toe hebt opgebouwd, plus de AOW die je vanaf je pensioendatum ontvangt.

Kijk hoe u met Maandbeleggen periodiek en flexibel zelf aanvullend vermogen kunt opbouwen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten