
Volop redenen om in Chinese A-shares te beleggen
| VisieIndexsamensteller MSCI verhoogt stapsgewijs het gewicht van Chinese aandelen in een index voor opkomende markten. Er zijn echter meer redenen voor beleggers om eens te kijken naar de binnenlandse aandelenbeurzen van China.
De Chinese economie is de afgelopen decennia snel gegroeid en dat geldt ook voor de omvang van de aandelenmarkten in dat land. Alleen in de Verenigde Staten is de totale waarde van alle beursgenoteerde bedrijven groter dan in China. Het land heeft in verschillende steden aandelenmarkten.
In tegenstelling tot de aandelen die in Hongkong worden verhandeld, was de beurs in Shanghai lange tijd alleen toegankelijk voor lokale beleggers. Sinds enkele jaren stelt het land de zogeheten A-shares stapsgewijs meer open voor buitenlandse investeerders. Robeco is een van de selecte groep buitenlandse partijen die een vergunning heeft om in A-shares te handelen.
Het openstellen van de binnenlandse aandelenmarkten is voor indexsamenstellers aanleiding om de A-shares zwaarder mee te wegen in beursindices. In de MSCI Emerging Markets Index gaat het gewicht hiervan dit jaar in drie stappen - waarvan er inmiddels twee gezet zijn - omhoog van minder dan 1% naar bijna 4% van de index. Als gevolg van de krachtige groei van de Chinese economie ligt het voor de hand dat het percentage in de toekomst nog verder oploopt.
Hoe gevoelig is de Chinese aandelenmarkt voor het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China?
Ris: “De directe impact van het handelsconflict op bedrijven die genoteerd staan aan de beurs van Shanghai is niet heel groot. De Amerikaanse heffingen raken voornamelijk exportbedrijven, waarvan het overgrote deel niet op de beurs verhandeld wordt. Indirect heeft de handelsoorlog echter wel invloed op het beleggingssentiment. Begin augustus leidden de oplopende spanningen bijvoorbeeld tot een koersdaling van ruim 5 procent binnen enkele handelsdagen. Sindsdien is dit verlies echter weer goedgemaakt omdat de aandacht van beleggers is verschoven naar andere zaken, zoals het stimulerende beleid van de Chinese overheid.”