Volop redenen om in Chinese A-shares te beleggen

| Visie

Indexsamensteller MSCI verhoogt stapsgewijs het gewicht van Chinese aandelen in een index voor opkomende markten. Er zijn echter meer redenen voor beleggers om eens te kijken naar de binnenlandse aandelenbeurzen van China.

  • Share
Robeco Chinese A-Share Equities

Beleggen in de Chinese welvaartsgroei

Koop dit fonds

De Chinese economie is de afgelopen decennia snel gegroeid en dat geldt ook voor de omvang van de aandelenmarkten in dat land. Alleen in de Verenigde Staten is de totale waarde van alle beursgenoteerde bedrijven groter dan in China. Het land heeft in verschillende steden aandelenmarkten.

In tegenstelling tot de aandelen die in Hongkong worden verhandeld, was de beurs in Shanghai lange tijd alleen toegankelijk voor lokale beleggers. Sinds enkele jaren stelt het land de zogeheten A-shares stapsgewijs meer open voor buitenlandse investeerders. Robeco is een van de selecte groep buitenlandse partijen die een vergunning heeft om in A-shares te handelen.

Het openstellen van de binnenlandse aandelenmarkten is voor indexsamenstellers aanleiding om de A-shares zwaarder mee te wegen in beursindices. In de MSCI Emerging Markets Index gaat het gewicht hiervan dit jaar in drie stappen - waarvan er inmiddels twee gezet zijn - omhoog van minder dan 1% naar bijna 4% van de index. Als gevolg van de krachtige groei van de Chinese economie ligt het voor de hand dat het percentage in de toekomst nog verder oploopt.

Hauke Ris - client portfolio manager Asia Pacific Equity bij Robeco – geeft antwoord op drie actuele vragen over A-shares.

Waarom kunnen A-shares interessant zijn voor beleggers?

Ris: “De Chinese economie groeit beduidend sneller dan die in Europa en de Verenigde Staten. Veel bedrijven die profiteren van de groei, staan genoteerd aan de binnenlandse aandelenmarkten. De handel in A-shares wordt gedomineerd door kleine, lokale beleggers. Omdat die zich soms sterk laten leiden door emoties, zijn de koersschommelingen vaak wat sterker dan op andere aandelenmarkten. Hierdoor ontstaan echter weer kansen voor professionele partijen - zoals de fondsbeheerders van Robeco - om posities in te nemen voor de lange termijn. Ten slotte is de totale beurswaarde van Chinese bedrijven de een-na-grootste ter wereld, na de Verenigde Staten. Alleen al die enorme omvang is aanleiding om in ieder geval te overwegen om in A-shares te beleggen.”

Hoe belegt Robeco in A-shares?

Ris: “Bij Robeco zijn we gewend om altijd heel goed ons huiswerk te doen. In onze ogen is het dan ook geen goed idee om een bepaald aandeel te kopen, simpelweg omdat het ook opgenomen is in een beursindex. In plaats daarvan kijken we hoe het bedrijfsmodel in elkaar steekt, wat de winstverwachtingen voor de komende jaren zijn en naar de waardering. Met deze aanpak, waarmee Robeco al 90 jaar succes heeft, gaan we voor onze China-fondsen ook heel gericht op zoek naar veelbelovende aandelen op de beurs van Shanghai.”

Hoe gevoelig is de Chinese aandelenmarkt voor het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China?

Ris: “De directe impact van het handelsconflict op bedrijven die genoteerd staan aan de beurs van Shanghai is niet heel groot. De Amerikaanse heffingen raken voornamelijk exportbedrijven, waarvan het overgrote deel niet op de beurs verhandeld wordt. Indirect heeft de handelsoorlog echter wel invloed op het beleggingssentiment. Begin augustus leidden de oplopende spanningen bijvoorbeeld tot een koersdaling van ruim 5 procent binnen enkele handelsdagen. Sindsdien is dit verlies echter weer goedgemaakt omdat de aandacht van beleggers is verschoven naar andere zaken, zoals het stimulerende beleid van de Chinese overheid.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten