
‘Voor fintech is dit de eerste fase van een mooi groeiverhaal’
| VisieFintech-aandelen trekken de aandacht met enorme koersstijgingen, maar onlangs helaas ook door een boekhoudschandaal bij een groot Duitse onderneming. Patrick Lemmens, beheerder van Robeco FinTech, vertelt hoe hij belegt en wat de vooruitzichten voor de sector zijn.
In de fintech-sector zijn veel aandelen de laatste maanden soms wel met honderden procenten omhoog geschoten. Wat gaat er schuil achter die rally?
Lemmens: “Mensen betaalden de afgelopen jaren al steeds vaker digitaal in plaats van contant. Die verschuiving is in een stroomversnelling gekomen als gevolg van de coronapandemie. Ook veel oudere mensen, die soms wat langzamer een nieuwe technologie omarmen, merken nu hoe makkelijk digitaal afrekenen is. Het digitale betalingsverkeer heeft een enorme vlucht genomen. Die aardverschuiving is terug te zien in de kwartaalcijfers die bedrijven in juli en augustus publiceerden. Bij veel fintech-bedrijven was de groei van het aantal nieuwe klanten, het transactievolume en de omzetstijging een stuk groter dan verwacht.”
Hoe ga je als fondsbeheerder om met dit soort koersstijgingen?
Lemmens: “Op zich is een stijgende koers of een oplopende waardering geen aanleiding om een aandeel te verkopen. In onze ogen is het groeimomentum een belangrijkere maatstaf. Zodra dat afzwakt, kijken we nog eens heel kritisch of we nog in het bedrijf willen beleggen. Er zijn bovendien volop alternatieven. Sommige aandelen die meeprofiteren van de digitalisering van het betalingsverkeer, zijn de laatste tijd niet of nauwelijks gestegen. Het analyseren van alle aandelen en het samenstellen van de portefeuille, doe ik overigens niet alleen. Bij Robeco is fondsbeheer echt teamwerk. In het fintech-segment is dat misschien nog belangrijker dan bij de meeste andere fondsen. Voor beleggers in financials is het namelijk lastig om de technologie te doorgronden. Aan de andere kant hebben analisten in de technologiesector vaak minder kennis van zaken die kenmerkend zijn voor de financiële sector, zoals ingrijpende regulering. Daarom bestaat ons team uit beleggingsexperts én specialisten die alles weten van de technologie achter de wereld van het betalingsverkeer.”
Onlangs werd de fintech-sector opgeschrikt door een groot schandaal bij het Duitse Wirecard. Hoe kijkt u daar als belegger naar?
Lemmens: “Fintech-bedrijven zijn soms behalve door beleggers, ook door toezichthouders lastig te doorgronden. Wirecard was een snelgroeiend betaalbedrijf, maar er werden de afgelopen jaren al enkele keren vraagtekens gezet bij de boekhoudingmethodes van de onderneming. Toen KPMG eind april bij de publicatie van een onderzoeksrapport liet doorschemeren dat het bedrijf nauwelijks meewerkte bij het boven tafel krijgen van alle informatie, was dat het begin van de teloorgang van Wirecard. Gelukkig heeft Wirecard in 2020 per saldo nog wel een positieve bijdrage geleverd aan de prestaties van ons fonds. De uiteindelijke val van Wirecard kwam toen de boekhoudfraude in juni naar buiten kwam en de koers binnen twee weken daalde van ruim €100 naar minder dan €2. Het risico op onverwachte tegenvallers is nooit helemaal uit te sluiten. Als we een kansrijke trend opsporen, beleggen we altijd in meerdere bedrijven die daarvan profiteren. Zo voorkomen we dat een onverwachte tegenvaller voor een bedrijf - zoals een plotselinge regelverandering, een cyber aanval of fraude door werknemers - een grote impact zou hebben op het fondsrendement.”
Wat mogen we in de toekomst van fintech verwachten?
Lemmens: “We zitten nog maar in de eerste fase van een heel mooi groeiverhaal. Sommige banken hebben it-systemen die stammen uit de jaren 60. Dankzij mooie apps merk je daar als gebruiker nog niet veel van. Maar er is natuurlijk wel een reden waarom de website van je bank in het weekend soms urenlang niet bereikbaar is in verband met onderhoud, terwijl de website van Google nooit uit de lucht gaat. Voor de fintech-winnaars van de toekomst, valt er bovendien veel terrein te winnen omdat de markt nu nog heel versnipperd is. In de meeste segmenten hebben de leiders een marktaandeel van 2% of 3%. Als de sector verder groeit, kunnen deze ondernemingen mogelijk net zo dominant worden als bijvoorbeeld Amazon, Apple of Google-eigenaar Alphabet. Het is dan ook absoluut niet te laat om positie te kiezen voor de veelbelovende toekomst van de fintech-sector.”