Voordelen van de zeer lage rente

| Uw geld

Aan de huidige extreem lage rente zitten twee kanten. Voor spaarders en pensioenfondsen is een lage rentestand erg vervelend, maar degenen die geld lenen spinnen er garen bij.

  • Share

Gunstig voor huizenkopers

Bijna iedereen die een huis koopt, merkt dat de lage rente voordelen heeft. De hypotheekrente is de afgelopen jaren sterk gedaald, ook voor langere rentevaste periodes. Het is dan ook niet vreemd dat veel huizenkopers hun hypotheekrente tegenwoordig voor tien of meer jaar vastzetten, zodat ze langere tijd verzekerd zijn van lage rentelasten. Enkele klanten van sommige grootbanken krijgen zelfs geld toe op hun hypotheek. Dat komt omdat hun rentetarief gekoppeld is aan de negatieve rente die grote Europese banken elkaar in rekening brengen. Ook over de meeste andere leningen betaal je nu minder rente.

Overheid profiteert bij uitgifte van staatsleningen...

Dat huizenbezitters geld toe krijgen op hun leningen is uitzonderlijk, maar voor nationale overheden is dat een ander verhaal. De laatste jaren komt het namelijk steeds vaker voor dat Europese landen zoals Duitsland en Nederland staatsobligaties uitgeven tegen een negatieve rente. Met andere woorden: de kopers van deze leningen betalen tijdens de looptijd geld om die aan te mogen houden! Ongeveer de enige partijen die deze leningen kopen, zijn grote instituten zoals verzekeraars en pensioenfondsen voor wie het belangrijker is dat ze op een bepaald moment in de toekomst met zekerheid een bepaald bedrag krijgen uitgekeerd dan dat ze een mooi rendement halen. Een spaarrekening is voor deze spelers geen optie, aangezien ze niet onder het depositogarantiestelsel vallen.

... net als uitgevers van bedrijfsobligaties

Behalve huizenkopers en nationale overheden, profiteren ook veel bedrijven van de lage rente. Ook zij kunnen tegen gunstige voorwaarden geld lenen, om dat vervolgens te investeren in nieuwe activiteiten. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de depositorente voor banken zelfs verlaagd naar -0,4%. Hiermee probeert de ECB ervoor te zorgen dat banken meer geld uitlenen aan het bedrijfsleven, in plaats van dit veilig aan te houden op een rekening bij de centrale bank.

Alternatief voor sparen

Door de lage rente levert je spaarrekening even wat minder op. Toch is het verstandig om een buffer voor onvoorziene uitgaven aan te houden. Vermogen dat je niet als buffer nodig hebt, kun je echter laten groeien door te beleggen. Beleggen gaat gepaard met risico’s en kosten die je bij sparen niet hebt, maar kan zeker op de lange termijn meer opleveren dan sparen. Met de checklist van Robeco zie je of beleggen wat voor je is en wat de verschillen zijn met sparen.

Aan de lage rente zitten twee kanten. Lees ook wat de nadelen ervan zijn.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten