Vooruitzichten 2023: pijn op korte termijn, winst op lange termijn

| Visie

Het goede nieuws is dat inflatie in 2023 onder controle lijkt te komen en dat er aantrekkelijke aankoopmomenten komen voor met name aandelen uit opkomende landen. Voor het zover is, moeten beleggers echter rekening houden met enige turbulentie.

  • Share

Robeco verwacht in 2023 een flinke verbetering van de rendementsvooruitzichten voor de belangrijke beleggingscategorieën. Maar eerst moeten we ons schrap zetten voor mogelijk meer pijn op korte termijn. In het lopende jaar doemen drie belangrijke pieken op: piekinflatie, piekrente en een dollarpiek. Het laatste stuk op weg naar het bereiken van die pieken gaat historisch gezien vaak gepaard met behoorlijk wat economische onzekerheid en een verslechtering van het sentiment op financiële markten. Uiteindelijk gaan de vooruitzichten duidelijk verbeteren.

Inflatie onder controle door afkoelende economie

In 2022 trok de hoge inflatie in economische zin veel aandacht. Om de inflatie terug te dringen, voeren centrale banken de beleidsrente stevig op. Een hogere rente maakt het voor bedrijven en consumenten duurder om geld te lenen voor investeringen en uitgaven. Het gevolg daarvan is dat de economische groei afkoelt en prijzen minder snel stijgen. Omdat de inflatie zowel hoog als hardnekkig is, grijpen centrale banken ook relatief hard in.

Er is een grote kans dat door dit beleid de werkloosheid oploopt en de Amerikaanse economie in een recessie terecht komt. Een dergelijke ‘harde landing’ is het meest waarschijnlijke scenario voor 2023. Alhoewel er ook verschillende zaken zijn die ervoor kunnen zorgen dat die klap niet heel hard aankomt, zoals een herstel in consumentenvertrouwen en -uitgaven, het op peil blijven van reële lonen door krapte op de arbeidsmarkt en mogelijke stimuleringsmaatregelen van de overheid.

Goede kansen voor aandelen opkomende landen

Als de Amerikaanse economie inderdaad een lastig jaar doormaakt, werkt dat mogelijk door in het beursklimaat. Aandelenkoersen laten zich uiteraard niet voorspellen, maar bij een eventuele marktcorrectie ontstaan voor beleggers heel aantrekkelijke aankoopmomenten om voor de lange termijn positie te kiezen. Dat geldt vooral voor aandelen uit opkomende landen, met uitzondering van China dat worstelt met problemen binnen de vastgoedsector en met hoge aantallen coronabesmettingen.

Aandelen uit opkomende landen presteren historisch gezien goed in periodes waarin de Amerikaanse dollar in waarde daalt. Daar komt bij dat deze aandelen aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan aandelen uit de ontwikkelde wereld. Bovendien zijn centrale banken in veel opkomende landen eerder begonnen met het verhogen van de rente. Hierdoor hebben ze minder last van een hoge inflatie dan Europa en de Verenigde Staten.

Krachtige duurzame trend

Een beweging die in 2023 met kracht doorzet, is de groei van het belang van duurzaamheid binnen de beleggingswereld. Uit de Climate Survey van Robeco uit 2022 komt naar voren dat klimaatverandering de komende twee jaar een centrale of zeer belangrijke rol inneemt bij 84% van alle professionele beleggers. Die beweging wordt onder meer gedreven door toenemende inzichten in de enorme impact op de economie. Herverzekeraar Swiss Re becijferde dat de omvang van de wereldeconomie met 18% kan afnemen als er geen maatregelen genomen worden om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Binnen Robeco hebben we in 2023 meer dan ooit oog voor de wijze waarop de activiteiten van bedrijven waarin we beleggen in duurzaam opzicht doorwerken: zowel wat betreft klimaatverandering maar bijvoorbeeld ook op biodiversiteit. Aan de hand van nieuwe inzichten blijven we het gesprek aanknopen met bedrijven om duurzame verandering op gang te brengen. De introductie van RobecoSAM Biodiversity Equities  en RobecoSAM Net Zero 2050 Climate Equities biedt de mogelijkheid om als belegger heel gericht op de grote duurzame thema’s in te spelen.   

Op de hoogte blijven van de laatste economische ontwikkelingen? Lees de Market Update.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten