‘Voorzichtig voorsorteren op lagere inflatie en een beter beursklimaat’

| Visie

De beurskoersen stonden in de eerste helft van 2022 onder druk, maar dankzij een grote positie in healthcare- en energieaandelen bleef de koersdaling van Robeco Sustainable Global Stars Equities beperkt tot 4 procent. Fondsbeheerder Michiel Plakman kijkt met optimisme naar de tweede jaarhelft.

  • Share

Wat was de grootste verrassing in de eerste helft van 2022?

Plakman: “Wij hadden al verwacht dat de rente in de loop van het jaar zou stijgen. Daar speelden we op in door meer te beleggen in financials. Voor banken is het bijvoorbeeld gunstig als het verschil toeneemt tussen de rente waartegen ze geld lenen en uitlenen. Hoewel de rente dit jaar inderdaad is opgelopen, is het voor ons een verrassing dat financial-aandelen daar niet van profiteren op aandelenmarkten. Dat komt omdat veel bedrijven binnen de sector er last van kunnen krijgen als de hoge inflatie de economische groei sterk afremt. Overigens betaalt onze positie in aandelen van beursplatformen zich dankzij de hogere handelsvolumes op aandelenmarkten dit jaar wel uit.”

Hoe kijk je nu naar economie en beleggingswereld?

Plakman: “Momenteel staat de hoge inflatie volop in de schijnwerpers. Het heeft er alle schijn van dat die de komende tijd wat gaat dalen. De eerste aanwijzing daarvoor is de oplopende rente. Als de rente stijgt, wordt het duurder om geld te lenen en aantrekkelijker om te sparen. In Nederland merken we daar nog weinig van, maar in veel andere landen is de spaarrente dit jaar al duidelijk gestegen. Bedrijven en consumenten zullen minder uitgeven. Dat leidt er gebruikelijk toe dat prijzen minder snel stijgen. Daar komt bij dat het onwaarschijnlijk is dat energieprijzen in het hoge tempo van het afgelopen jaar blijven doorstijgen. Als de inflatie wat daalt, neemt de noodzaak voor centrale banken af om de rente snel verder te verhogen.”

“Het zou zomaar kunnen dat de Amerikaanse Federal Reserve in september een wat kleinere renteverhoging doorvoert dan waar beleggers nu op voorsorteren. Zodra het renteklimaat omslaat, valt een belangrijke tegenwind voor aandelenmarkten weg. Je ziet overigens al dat veel bedrijven de winstprognose verlagen. Als de verwachtingen lager liggen, wordt het makkelijker om die in te lossen of te overtreffen. Er komt dan meer ruimte voor positieve verrassingen bij de bedrijfswinsten. Al met al komt het er mogelijk vanaf oktober steeds beter uit te zien voor aandelenbeleggers.”

Wat mogen beleggers de komende kwartalen verwachten van Robeco Sustainable Global Stars Equities?

Plakman: “In de portefeuille zijn we heel langzaam al iets meer risico aan het nemen. Dat doen we door meer te beleggen in sectoren zoals it, consumentengoederen en industrie. Aan de andere kant hebben we onze positie in een defensieve bedrijfstak zoals healthcare iets verkleind. Uiteraard zorgen wij er altijd voor dat de portefeuille in balans blijft. In de eerste helft van 2022 kozen we wat dat betreft wat meer het zekere voor het onzekere. Die aanpak heeft zich mooi uitbetaald. Dankzij de grote weging in veilige sectoren zoals healthcare en energie, was de koersdaling van 4 procent in de eerste zeven maanden van 2022 aanzienlijk kleiner dan bij veel andere wereldwijd beleggende aandelenfondsen. Wij kijken ernaar uit om in de tweede helft van het jaar voorzichtig wat meer risico te gaan nemen.”

Ontvang een vergoeding tot €1.015

Profiteer tijdens de Verder Vooruit Weken van extra veel voordeel. Ga verder met je spaargeld en ontvang een vergoeding die kan oplopen tot €1.015!

Bereken je vergoeding

Robeco Sustainable Global Stars Equities in het kort

Robeco Sustainable Global Stars Equities is het oudste beleggingsfonds van Nederland. Het fonds belegt wereldwijd en de portefeuille bestaat uit 30 tot 40 bedrijven. De aandelen worden geselecteerd op basis van een duurzame bedrijfsvoering, een hoge winstgevendheid en een sterke kasstroom. Dit zijn vaak solide bedrijven met bekende merken.

  • 5 Morningstar-sterren
  • Rendement afgelopen twaalf maanden: 5,88% 
  • Gemiddeld rendement laatste 3 jaar: 17,15%
  • Gemiddeld rendement laatste 5 jaar: 14,59% 
  • Gemiddeld rendement sinds start (01-04-1933): 8,84%

Rendementscijfers per 31 juli 2022. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten