Vorkheftrucks en vrachtwagens als opstap naar duurzaam vliegen?

| Visie

Je kunt het niet zien of ruiken, maar toch speelt waterstof mogelijk een doorslaggevende rol spelen in de omslag naar duurzame energie. Het gas kan gebruikt worden als opslagbron van duurzame energie en misschien zelfs als groene vliegtuigbrandstof.

  • Share
RobecoSAM Smart Mobility

Profiteer van de opkomst van de elektrische auto.

Koop dit fonds

Het woord ‘vliegschaamte’ werd een paar jaar geleden voor het eerst gebruikt. Maar als het aan AeroDelft ligt, kunnen we over tien tot twintig jaar weer met een goed gevoel het vliegtuig in stappen. Het universiteitsteam heeft een prototype ontwikkeld van een vliegtuig op waterstof, dat deze zomer de eerste proefvlucht maakt. Daarmee krijgt AeroDelft de primeur, terwijl vliegtuigbouwer Airbus ernaar streeft om al rond 2035 het eerste operationele waterstofvliegtuig de lucht in te sturen.

Energie opslaan

Waterstof is een kleurloos, reukloos gas dat ontstaat als water (H2O) wordt gesplitst in water (H2) en zuurstof (O2). Dit proces wordt elektrolyse genoemd en kan worden uitgevoerd met groene energie. Zo kan waterstof gebruikt worden om zonne- en windenergie op te slaan, voor momenten dat de zon niet schijnt en het windstil is. Ook op andere gebieden kan waterstof voor een duurzame revolutie zorgen.

Er moet echter nog veel gebeuren voordat waterstof op grote schaal ingezet kan worden voor energieopslag. Bij het omzetten gaat veel energie verloren en groene waterstof kan op prijs nog lang niet concurreren met waterstof op aardgasbasis. Zolang die prijs hoog ligt, zijn bedrijven terughoudend om te investeren in nieuwe technologieën die kunnen helpen om de prijs omlaag te brengen. Overal ter wereld nemen overheden echter maatregelen om die patstelling te doorbreken.

Zware industrie

In Nederland – waar circa 8% van de CO2-uitstoot het gevolg is van waterstof op aardgasbasis - gebeurt dat onder meer via het aanpassing van de regelgeving, subsidies en een onderzoek om het huidige gasnetwerk in de toekomst te gebruiken voor het transport van waterstof. Een andere manier om duurzame innovatie in een stroomversnelling te brengen en ervoor te zorgen dat groene waterstof door schaalvoordelen even duur of zelfs goedkoper wordt als waterstof op basis van aardgas, is door het gas ook in te zetten binnen meer sectoren. Met name op het gebied van vervoer liggen er nu allerlei kansen.

In de meeste elektrische auto’s zit momenteel een lithium-ion-accu. Die is een stuk goedkoper dan een fuelcell voor waterstof. Maar het nadeel is dat een lithium-batterij na een paar uur opgeladen moet worden. En dat is vaak nog een tijdrovend proces. De actieradius van een fuelcell op basis van waterstof is iets groter en het opladen is slechts een kwestie van enkele minuten. In sommige delen van de transportmarkt weegt dat voordeel zwaarder dan het nadeel van iets hogere kosten. Voorbeelden zijn vrachtvervoer over grote afstanden en de vorkheftrucks die in grote distributiecentra rondrijden.

Zie jij ook kansen ontstaan door de grote veranderingen in de energiewereld? RobecoSAM Smart Mobility Equities belegt in innovatieve bedrijven die bijdragen aan schone en efficiënte energietoepassingen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten