
Waarom groene energie het in Texas wint van zwarte olie
| DuurzaamDe Amerikaanse staat Texas roept bij veel mensen een beeld op van cowboys en oliebronnen. De tijden zijn echter veranderd. Tegenwoordig is Texas een van de voorlopers op het gebied van duurzame energie.
De Verenigde Staten hebben zich onder president Donald Trump teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs. Toch neemt de productie van duurzame energie een enorme vlucht in het land. In Texas zijn bijvoorbeeld voldoende windmolenparken aangelegd om 7 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Ook zonne-energie heeft flink aan populariteit gewonnen. Sinds in 2004 de eerste zonneparken in Texas werden aangelegd, is de capaciteit van deze energievorm elk jaar ongeveer verdubbeld.
Olie raakt op
Dat neemt niet weg dat Texas nog altijd een belangrijke olieproducent is. Gemiddeld worden er 5,5 miljoen vaten per dag uit de grond gehaald. Als het een land was, zou de staat daarmee de vierde olieproducent ter wereld zijn. Het is echter een kwestie van tijd voordat de olie in Texas opraakt. Als het productietempo zo blijft, is de huidige voorraad over elf jaar op. Een andere reden voor de snelle opkomst van duurzame energie is dat een groot deel van Texas ongeschikt is voor landbouw. Door de aanleg van windmolens en zonneparken, kan die oppervlakte toch nuttig gebruikt worden.
Winnaars van de toekomst
Wat er gebeurt in Texas onderstreept hoe snel de energiemarkt verandert. Die verandering biedt kansen voor beleggers, benadrukt Chris Berkouwer, co-beheerder van Robeco Sustainable Global Stars Equities: “Veel beleggers twijfelen of het de oliebedrijven gaat lukken om de omslag te maken naar duurzame energie. Bovendien willen ze niet het risico lopen dat deze ondernemingen straks met olie- en aardgasvoorraden blijven zitten waarvan het niet meer rendabel is om ze boven de grond te halen. In dat geval lopen energiebedrijven inkomsten mis. Bovendien moeten ze een boekhoudkundig verlies nemen. Veel beleggers stoppen liever hun geld in producenten van duurzame energie.”
Kansen voor beleggers
“In de Verenigde Staten neemt de productie van groene energie snel toe”, vertelt Berkouwer: “Dat is een gevolg van duurzame wetgeving in veel staten, van het sluiten van kolen- en kerncentrales en omdat de kosten van zonne- en windenergie steeds concurrerender worden. Nutsbedrijven die al in een vroeg stadium inspeelden op de energietransitie en toeleveranciers, zoals fabrikanten van windturbines en industriële batterijen, bieden nu goede kansen.”