Waarom pieken sommige Amerikaanse aandelenfondsen niet mee met de index?

| Beleggen

Amerikaanse beursindices bereikten ondanks Covid-19 de afgelopen maanden een nieuw koersrecord. Verschillende Amerikaanse aandelenfondsen hebben zich echter nog niet hersteld van de beursdaling eerder dit jaar. Een klant vroeg zich af wat de oorzaak is van dit verschil.

  • Share

In de economie en op aandelenmarkten tekent zich een tweedeling af. Sommige bedrijven, zoals restaurants en luchtvaartmaatschappijen, hebben het heel zwaar. Aan de andere kant zijn er ook bedrijven waar de omzet flink stijgt als gevolg van de pandemie. Bijvoorbeeld omdat ze ervan profiteren dat heel veel mensen vanuit huis werken. De technologiesector heeft hierdoor de wind in de rug. Het is bijna volledig aan de koerswinsten in dit marktsegment te danken, dat de Amerikaanse S&P 500 Index hoger staat dan eind 2019.

Stijlverschil

De meeste fondsen gericht op Amerikaanse aandelen, zoals Robeco BP US Premium Equities en Robeco BP US Large Cap Equities, beleggen echter niet of beperkt in de sterk gestegen technologieaandelen. Ze hanteren de zogeheten waardestijl. Waarde-aandelen zijn meestal wat goedkoper dan het marktgemiddelde, aangezien de inkomsten en winsten hier wat minder snel stijgen. De afgelopen maanden blijft deze beleggingsstijl achter bij groeiaandelen, waaronder de aandelen van dure, maar snelgroeiende technologiebedrijven.

Robeco QI US Enhanced Index Equities

Indexbeleggen in Amerika met de toegevoegde waarde van ons beproefde computermodel.

Koop dit fonds

Eerlijk vergelijken

Het is niet eerlijk om een fonds dat volgens een specifieke stijl belegt, over een relatief korte periode te vergelijken met een aandelenindex die niet aansluit op die stijl. Daarnaast moeten beleggers zich realiseren dat als er in plaats van de Covid-19-pandemie bijvoorbeeld een grote cybercrisis was ontstaan, met dalende technologieaandelen als gevolg, het rendementsverschil mogelijk precies andersom was geweest. In het verleden wisselden periodes waarin waarde- of groeiaandelen beter presteerden, elkaar al regelmatig af. Op de lange termijn is het rendementsverschil tussen beide stijlen niet heel groot.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten