Waarom slim nadenken over je geld zo gek nog niet is

| Uw geld

Slimme oplossingen om meer uit je geld te halen staan de laatste tijd volop in de belangstelling. Wij zetten drie redenen op een rij waarom het zo gek niet is om op zoek te gaan naar manieren om je vermogen te laten groeien.

  • Share
Speel in op actuele ontwikkelingen en veelbelovende trends
Inspelen op deze trend?

Ontdek beleggen in slim vervoer van de toekomst.

Bekijk de beleggingskans

1: Spaarrente is laag

De spaarrente is flink gedaald. In 2007 kreeg je bij sommige spaaraanbieders nog een rente van 3 procent en in de jaren negentig was dat zelfs bijna 5 procent. Tegenwoordig is het al lastig om een spaarrente van meer dan 0,25 procent te vinden. Ondanks de lage rentestand is het verstandig om een buffer op een spaarrekening te hebben. Maar voor wie zijn geld wil laten groeien, is het hoog tijd om te kijken of je slimmer kan omgaan met je centen.

2: Inflatie loopt op

Herinner je je nog dat je in 2000 iets meer dan een euro betaalde voor een biertje op een terras? Tegenwoordig is dat al gauw €2,50. Volgens het CBS is de prijs van een glas bier in de Nederlandse horeca de afgelopen achttien jaar ruimschoots verdubbeld. Het effect dat je voor dezelfde hoeveelheid geld steeds minder kunt kopen, wordt inflatie genoemd.

In de tweede helft van 2018 schommelt de inflatie rond de 2 procent. In dit tempo kan je over tien jaar bijna 20 procent minder kopen met de euro van vandaag. Als er niets verandert, neemt de koopkracht van je spaargeld gestaag af. Om dat te voorkomen kan je maar beter slim nadenken over hoe je met je geld omspringt.

3: Meer zelf regelen

In Nederland zijn we eraan gewend geraakt dat veel financiële zaken goed geregeld zijn. Daarbij kan je denken aan een fatsoenlijke oudedagsvoorziening, een vangnet voor werkloosheid of een duwtje in de rug van studerende kinderen. De kosten van deze voorzieningen lopen echter zo hard op, dat de regering keuzes moet maken. Sommige privileges komen in de toekomst misschien te vervallen. Een voorbeeld dat nu al geldt, is het afschaffen van de basisbeurs voor studenten in 2015.

Beleggen als oplossing

Als jij je vermogen sneller wil laten groeien, kan je overwegen om jouw geld te beleggen. Dit brengt risico’s en kosten met zich mee, maar kan ook zorgen voor meer rendement. Ontdek op welke manieren je onze experts voor jou kan laten beleggen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten