
Waarom stoppen veel vermogensbeheerders met adviesdienstverlening?
| Uw geldSteeds meer vermogensbeheerders stoppen met het aanbieden van adviesdiensten. Wat gaat er schuil achter deze trend en hoe steekt de dienstverlening van Robeco eigenlijk precies in elkaar?
Vermogensbeheer is een verzamelnaam voor verschillende soorten dienstverlening. Elke variant heeft een andere balans tussen hoeveel je zelf regelt en wat je daarvoor betaalt. De drie hoofstromen zijn: zelf beleggen zonder advies (ook wel: execution only fondsbeleggen), beleggen met advies en beheerd beleggen.
Zelf beleggen zonder advies
Een voordelige manier van beleggen is fondsbeleggen zonder advies. Je bepaalt dan zelf of je financiële situatie beleggen toelaat en of je genoeg kennis en ervaring hebt om de juiste keuzes te nemen. Daarbij maak je natuurlijk slim gebruik van alle hulpmiddelen die je online krijgt aangeboden. Zonder adviseur is beleggen goedkoper, maar dat betekent ook dat je meer zelf moet doen. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf hoeveel risico je wilt en kunt lopen.
Beleggingsadvies
Wanneer je kiest voor beleggingsadvies doe je het werk zelf, maar bespreek je de beslissingen vooraf met een beleggingsadviseur. Een adviseur baseert het advies op jouw profiel, doel en risicobereidheid. Aan de hand van dit advies stel je zelf een beleggingsportefeuille samen. Deze vorm van dienstverlening is relatief duur, maar daar staat tegenover dat je maatwerk ontvangt.
Individueel vermogensbeheer
Een andere variant is individueel vermogensbeheer. Voordat je start met vermogensbeheer bespreek je jouw huidige financiële situatie, doel, kennis & ervaring, risicobereidheid en wensen met een vermogensbeheerder. Afhankelijk van de vooraf besproken onderwerpen wordt jouw vermogen belegd. Je bent niet betrokken bij verdere keuzes en je geeft de partij de opdracht én bevoegdheid om met jouw geld te beleggen. De kosten voor vermogensbeheer liggen aan de hoge kant, omdat het werk volledig uit handen wordt genomen.
Markt in beweging
Meer dan de helft van de Nederlandse particuliere beleggers belegt zelfstandig1. Dat worden er steeds meer, aangezien veel vermogensbeheerders stoppen met adviesdienstverlening. In de eerste helft van 2019 trokken net als een jaar eerder elf partijen zich terug van deze markt, terwijl er geen enkele nieuwkomer was. De belangrijkste reden voor die daling zijn stijgende kosten – met name door strengere regelgeving. Ook Robeco heeft als gevolg van de strengere regelgeving besloten dat het te duur werd om advies voor alle klanten aan te blijven bieden. Vanaf de oprichting in 1929 wil Robeco beleggen mogelijk maken voor iedereen. Alle kennis en hulpmiddelen zijn online beschikbaar en een team van specialisten kan klanten informeren, zodat ze uiteindelijk zelf een goede keuze maken.
1 Bron: VEB, mei 2017