Waarom wijkt de hoogte van het dividend wel eens af?

| Beleggen

De dividenduitkering van sommige obligatiefondsen is iets lager dan het niveau waaraan beleggers gewend zijn. Dat heeft een aantal verschillende oorzaken.

  • Share

Net zoals de spaarrente door de jaren heen verandert, kan ook de hoogte van de dividenduitkering van beleggingsfondsen fluctueren. Dat kan beide kanten op. Hoewel beleggers het liefste een stabiele of stijgende uitkering zien, kan het ook wel eens minder zijn. De uitkering van bijvoorbeeld het Robeco High Yield Bonds Fonds lag in maart 2019 wat lager dan in 2018. Een belangrijke reden daarvoor is dat de rentevergoeding van dit soort leningen flink is gedaald.

Die terugval wordt slechts voor een klein deel veroorzaakt door een daling van de rentestand. De lagere rente-uitkering is voornamelijk een gevolg van een kleiner renteverschil ten opzichte van relatief veilige staatsobligaties. Dit renteverschil daalde van ruim 8% in februari 2016 tot minder dan 4% begin april 2019. Dat komt omdat veel partijen in de beleggingswereld bereid zijn om wat meer risico te lopen en genoegen nemen met een lagere rentevergoeding. Daarbij speelt ook mee dat de economie beter draait, zodat de kans op faillissementen is gedaald. Dit zorgt voor een lagere rentevergoeding bij nieuwe obligaties.

Streefdividend aanpassen

De veranderende marktomstandigheden zijn aanleiding geweest om het streefdividend van het Robeco High Yield Bonds Fonds aan te passen van 6% naar 5%. Hierbij speelt ook mee dat de kosten voor de valutahedge – die beleggers beschermt tegen valutaschommelingen – vanaf 2019 ook worden meegenomen in het bepalen van het streefrendement.

Het is mogelijk dat het streefrendement in de toekomst opnieuw wordt bijgesteld. De rentevergoeding voor high yield-obligaties kan flink schommelen ten opzichte van die van staatsobligaties. Het renteverschil tussen deze twee categorieën schoot tijdens de kredietcrisis in 2009 omhoog tot wel 20%. Onder normale marktomstandigheden is dat renteverschil ongeveer 5%.

Dividendinformatie

Ook het dividend van aandelenfondsen kan fluctueren. Bedrijven kiezen er soms voor om het dividend te verhogen of te verlagen, bijvoorbeeld als de winst stijgt of als ze juist een moeilijke periode doormaken. Op de Robeco-website staat een speciale pagina met een overzicht van alle fondsen die dividend uitkeren en allerlei informatie over onder meer de hoogte en frequentie van die uitkering.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten