Waarom worden orders voor beleggingsfondsen niet direct uitgevoerd?

| Beleggen

Een van onze klanten vroeg zich af waarom het een of twee handelsdagen duurt voordat fondsorders worden uitgevoerd. Is het niet mogelijk om deze transacties direct af te handelen?

  • Share

Een beleggingsfonds is een manier om ook met een klein bedrag gespreid te beleggen. Als fondsbelegger word je indirect voor een klein deel eigenaar van tientallen of soms wel honderden aandelen, obligaties of beide. Juist die grote spreiding heeft gevolgen voor het moment van uitvoering van orders.

Beurstijden

Robeco belegt wereldwijd en heeft te maken met beurzen op verschillende continenten, die afwijkende handelstijden hebben. Als de aandelenhandel in Tokio sluit, moet de handel in West-Europa nog beginnen. Het is dus niet mogelijk om alle orders in de onderliggende fondsen in één keer uit te voeren.

Alle orders verzamelen

Bij beleggingsfondsen is het daarom gebruikelijk om eenmaal per handelsdag alle orders te verzamelen. Als de waarde van de aankooporders groter is dan van de verkooporders, nemen fondsbeheerders met het verschil nieuwe posities in. Omgekeerd worden er juist posities verkocht om geld vrij te maken voor het uitbetalen aan verkopende fondsbeleggers.

Rekening houden met feestdagen

Het moment dat alle opdrachten verzameld worden, is 14:00 uur. Fondsorders die voor die tijd zijn doorgegeven, worden de volgende dag verwerkt. Bij orders na 14:00 uur is dat een dag later. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Op Nederlandse feestdagen schuift de uitvoering van de order een dag op. Bij Robeco-fondsen die geregistreerd staan in Luxemburg, moet je ook rekening houden met Luxemburgse feestdagen. Meer informatie over feestdagen en het orderuitvoeringsbeleid van Robeco vind je hier.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten