Waarom zet Robeco Fintech de prestaties niet af tegen een specifieke fintech-index?

| Beleggen

Robeco Fintech gebruikt de brede MSCI All Country World Index als referentie-index. Een van onze klanten vroeg zich af waarom hiervoor geen specifieke fintech-index wordt gebruikt.

  • Share

Als belegger wil je natuurlijk weten hoe de prestaties van je beleggingsfonds zich verhouden tot het marktgemiddelde. Robeco vergelijkt in fondsdocumenten, zoals het maandelijkse factsheet, de rendementen van trendfondsen over verschillende periodes met de MSCI All Country World Index. Deze index volgt het koersverloop van meer dan 2.900 van de grootste beursgenoteerde bedrijven uit bijna vijftig ontwikkelde en opkomende landen. Er zijn verschillende redenen waarom Robeco ervoor kiest om trendfondsen te vergelijken met een brede wereldindex, in plaats van een specifieke sectorindex.

Goede vergelijksindex ontbreekt

In de eerste plaats is er voor de meeste trendfondsen (nog) geen goede vergelijkingsindex beschikbaar. Dat was ook het geval toen Robeco Fintech in 2017 werd geïntroduceerd. Inmiddels zijn er wel verschillende fintech-indices. De samenstelling daarvan verandert echter regelmatig, als gevolg van het grote aantal overnames en beursintroducties binnen het segment. Als de prestaties vergeleken worden met een specifieke fintech-index, levert dat vaak meer verwarring op dan waardevolle inzichten. Omdat de MSCI All Country World Index geen rol speelt bij het samenstellen van de portefeuilles, praten we bij Robeco dan over de ‘referentie-index’.

Trendbeleggen

Veel mensen kiezen er bewust voor om te beleggen in een bepaald trendfonds. Ze verwachten dat een investering in het onderliggende thema, op de lange termijn een hoger rendement oplevert dan een belegging in de brede aandelenmarkt. Dat speelt mee bij de keuze van Robeco om de rendementen van de meeste trendfondsen te vergelijken met die van de MSCI All Country World Index. Een uitzondering is Robeco New World Financials. De MSCI All Country World Financials Index vormt een goede weergave van het aandelensegment waar het fonds in belegt.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten