
Waarom zijn de aandelenkoersen zo snel gestegen?
| BeleggenDe aandelenkoersen zijn de afgelopen weken bijna net zo hard gestegen, als dat ze eind 2018 zijn gedaald. Jeroen Blokland, co-beheerder van de Robeco ONE-fondsen, vertelt wat er schuil gaat achter de koersschommelingen.
Het is niet vreemd dat beleggers onzeker worden door de grote koersschommelingen van de afgelopen maanden. In december 2018 daalden wereldwijde aandelenkoersen met gemiddeld bijna 15 procent, om in de eerste maanden van het nieuwe jaar met ruim 15 procent te stijgen. Blokland: “Richting het einde van vorig jaar zag je dat veel professionele beleggers zich opeens grote zorgen maakten over een mogelijke recessie in de Verenigde Staten. Die angst is na de jaarwisseling verdwenen, met dank aan goede cijfers over de arbeidsmarkt en een enorme omslag in het beleid van de Federal Reserve. Het wegebben van de vrees voor een Amerikaanse recessie, maakte de weg vrij voor de koersstijgingen op de aandelenmarkten.”
Komt er een nieuwe marktschok?
Het gevaar van een nieuwe marktschok is volgens Blokland niet heel groot, maar kan natuurlijk niet worden uitgesloten: “De mogelijkheid van een Amerikaanse recessie is door de recente gebeurtenissen naar de achtergrond verdwenen. Maar er zijn natuurlijk altijd zaken die voor onrust kunnen zorgen. Daarbij kan je denken aan het ontsporen van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, of aan een harde Brexit.”
Vasthouden aan een visie
In de jaarlijkse vooruitblik van Robeco, werd al rekening gehouden met turbulentie op de financiële markten. “Die kwam net iets eerder dan we aanvankelijk dachten”, vertelt Blokland: “Als belegger is het dan belangrijk om vast te houden aan je visie. Onze visie was en is dat er mogelijk pas in 2020 of 2021 een recessie in de Verenigde Staten komt. Daarom zijn we ondanks de beursonrust wat meer in aandelen gaan beleggen. Deze aanpak heeft zich de afgelopen maanden uitbetaald. Voorlopig geven de economische en beursontwikkelingen weinig aanleiding tot zorgen.”
Oppassen met emoties
Blokland waarschuwt ervoor dat beleggers zich niet moeten laten leiden door hun emoties. Hierdoor verkopen ze bijvoorbeeld op het dieptepunt van een correctie en missen ze het herstel. Of ze zoeken nu juist te vroeg de zijlijn op. Blokland: “Ik vraag me af of beleggers die nu uitstappen, dat ook zouden doen als de beurskoersen op de huidige niveaus terecht waren gekomen zonder grote schokken. Als je erover nadenkt, is het eigenlijk raar om beslissingen te nemen op basis van de koersschommelingen van het recente verleden. Want je belegt als het goed is met het oog op je financiële doelen die minstens enkele jaren in de toekomst liggen. Wie toch in de verleiding komt om op basis van zijn emotie te kopen of verkopen, doet er waarschijnlijk verstandiger aan om het beursnieuws te negeren en het beleggen van je geld toe te vertrouwen aan specialisten zoals bij Robeco. Dat is per slot van rekening ons vak.”