Wachten op uitslag VS-verkiezing: dit betekent het voor beleggers

| Visie

Het is woensdagmorgen nog onduidelijke wie de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen. Robeco ONE-fondsbeheerder Jeroen Blokland vertelt wat de impact van verschillende scenario’s op financiële markten kan worden.

  • Share

De uitkomst van de verkiezingen in de Verenigde Staten wordt mogelijk beslist door het aantal stemmen dat de Republikeinse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden in Pennsylvania halen. Naar verwachting komt daarover pas op vrijdag duidelijkheid. Toch valt er al iets te zeggen over de impact van de verkiezingen op de beleggingswereld.

De kans op een zogeheten blue sweep is aanzienlijk kleiner geworden. In dat scenario zou Biden de verkiezingen overtuigend winnen, terwijl de Democraten ook een ruime meerderheid halen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Blokland: “In dat geval kon Biden heel sterk zijn stempel drukken op het beleid. Hij had dan een enorm stimuleringspakket doorgevoerd. Aan de andere kant waren er ook hogere belastingen gekomen voor bedrijven en vermogende particulieren. De effecten van beide maatregelen op economie en de beleggingswereld, heffen elkaar voor een groot deel op.”

Na het sluiten van de stembussen

In de uren na het sluiten van de stembussen, stegen de dollar en koersen van Amerikaanse staatsobligaties, zodat de rentevergoeding die beleggers in deze leningen krijgen iets kleiner werd. Blokland: “Dat wijst erop dat beleggers die inspeelden op een blue sweep hun posities verkochten. De kans is groot dat de uiteindelijke winnaar van de verkiezingen geen grote meerderheid heeft in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Het verwachte fiscale steunpakket wordt dan een stuk kleiner. Misschien maar $ 500 miljard, terwijl dat bij een blue sweep meer dan $ 2.000 miljard was geweest.

De Robeco ONE-fondsen hadden in de aanloop naar de verkiezingen overigens in grote lijnen een neutrale weging voor aandelen en obligaties. Blokland: “Eerder dit jaar presteerden we tijdens de Covid-19-correctie en het daarop volgende herstel beter dan het marktgemiddelde. Het past niet in ons beleid om met grote posities in te spelen op onvoorspelbare politieke gebeurtenissen. Dat het nu net zo spannend is als bij de vorige verkiezingen in 2016, geeft aan dat dit een goede aanpak is.”

Bovendien moet de impact op aandelenmarkten ook niet worden overschat. Blokland: “Afhankelijk van de uitslag, gaat de winstverwachting voor Amerikaanse aandelen een paar procent omhoog of omlaag. Ons basisscenario is dat die winstverwachting met 20% kan stijgen zodra er een Covid-19-vaccin komt. De verkiezingsuitslag leidt er dan toe dat die winstgroei mogelijk net iets hoger of lager gaat uitpakken.”

Lees meer over de economische vooruitzichten in de Market Update

Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten