Wanneer gaat de spaarrente weer stijgen?

| Uw geld

De Europese Centrale Bank gaat pas komende zomer kijken of het tijd wordt voor een renteverhoging. De ontwikkelingen in de Verenigde Staten wijzen erop dat het daarna nog enige tijd kan duren voordat de spaarrente ook in beweging komt.

  • Share
Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

In de Verenigde Staten heeft de centrale bank deze herfst de officiële rente voor de achtste keer binnen drie jaar verhoogd. Het heeft er alle schijn van dat de Europese Centrale Bank (ECB) dit voorbeeld voorlopig niet gaat volgen. Half oktober maakte ECB-bestuurder François Villeroy de Galhau bekend dat er pas tegen de zomer van 2019 meer duidelijkheid komt over de eerste renteverhoging sinds 2011.

Als straks de officiële rente weer gaat stijgen, duurt het waarschijnlijk nog even voordat je daarr wat van merkt. De ontwikkelingen in de Verenigde Staten leren dat het enige tijd kan duren voordat banken een rentestijging doorberekenen aan bijvoorbeeld spaarders. Hoewel de officiële Amerikaanse rente nu boven de 2% ligt, is de rente op spaarrekeningen nog maar 1% of zelfs nog minder.

Europese banken staan in ieder geval niet te springen om spaarders een hogere rente te bieden. Banken moeten nu 0,4% rente betalen om hun kapitaal bij de ECB te stallen. Als je het van die kant bekijkt, is het een meevaller dat de spaarrente nog positief is. In Denemarken schroefde de centrale bank de rente halverwege 2012 al terug tot onder het nulpunt. Tweederde van de Deense huishoudens ontvangt een spaarrente van 0%. Bedrijven moeten er vaak zelfs geld betalen om vermogen te parkeren op een spaarrekening.

Ander perspectief op lange termijn

Het rentevooruitzicht verandert als je bereid bent om je geld voor langere tijd vast te zetten. Bij een looptijd van vijf jaar komt de spaarrente bij sommige partijen op bijna 1,5% uit. Dat kan zelfs 1,7% zijn bij een periode van tien jaar. Maar als je je geld langere tijd kunt missen, is het een alternatief om te gaan beleggen om uitzicht te krijgen op een mogelijk hoger rendement.

Het is dan wel zaak om er zeker van te zijn dat je bereid bent om risico te lopen met je vermogen en dat je voldoende financiële buffer hebt om onverwachte tegenvallers op te vangen. Ook geldt dat beleggen kosten met zich meebrengt die er bij sparen niet zijn. Ontdek wat sparen of beleggen je had opgeleverd en bekijk de Robeco checklist voor sparen en beleggen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten