Wanneer mag ik met pensioen?

| Pensioen

Tot enkele jaren geleden was 65 jaar de vaste pensioen- en AOW-leeftijd. Sindsdien beweegt deze mee met de opschuivende levensverwachting. Maar hoe zit het nu precies?

  • Share

De vaste pensioen- en AOW-leeftijd van 65 jaar is in Nederland sinds 2013 afgeschaft. In plaats daarvan hanteert de overheid een variabele AOW-leeftijd die gekoppeld is aan de gemiddelde levensverwachting. In veel gevallen is de pensioenleeftijd gekoppeld aan de AOW-leeftijd.

Tussen 2014 en 2018 steeg die AOW-leeftijd van 65 naar 66 jaar in jaarlijkse stappen van drie maanden. Daarna zijn de jaarlijkse stappen wat groter – vier in plaats van drie maanden – zodat in 2021 de AOW-leeftijd op 67 jaar uitkomt. In 2022 is de stap drie maanden en in 2023 is er geen verhoging, zodat voor beide jaren een pensioenleeftijd geldt van 67 jaar en drie maanden. Wat er daarna gaat gebeuren, is nog niet bekend. De basis voor de bijstelling is de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent.

Wilt u zelf uw AOW-leeftijd berekenen, kijk dan hier.

Stoppen vóór de pensioendatum

Een groot deel van de beroepsbevolking stopt echter al vóór de officiële pensioendatum met werken. Meestal gaat dat ten koste van de hoogte van de pensioenuitkering, maar u kunt dat effect (deels) opvangen door zelf een pensioenreserve op te bouwen.

Geld opzij zetten

Er zijn verschillende manieren om zelf geld opzij te zetten voor een aanvulling op uw pensioen. Een goede optie is om regelmatig geld op een spaarrekening te storten. Bij de huidige lage spaarrente zal uw vermogen dan echter niet snel groeien. Als uw gewenste pensioendatum nog een behoorlijk eind in de toekomst ligt, u bereid bent risico te lopen met uw vermogen en u voldoende buffer heeft opgebouwd voor onverwachte uitgaven, kan het een alternatief zijn om te beleggen voor uw pensioen. Pensioenopbouw is echter een complexe aangelegenheid die voor iedereen verschillend is; bij vragen over de mogelijkheden rondom eerder stoppen met werken kunt u het beste contact opnemen met uw pensioenadviseur of pensioenfonds.

Beleggen voor een doel

Voor veel mensen is het een behoorlijke uitdaging om zelf een evenwichtige beleggingsportefeuille op te bouwen die bovendien goed is afgestemd op de verwachte pensioendatum. Hierbij moet behalve op een goede spreiding ook gelet worden op een geleidelijke afbouw van het risico. Daarmee vermindert u het gevaar dat u een groot deel van het opgebouwde vermogen kwijtraakt omdat vlak voor uw pensioendatum de beursomstandigheden tegen zitten.

Een plan voor eerder stoppen met werken

Als u eerder wilt stoppen met werken, is het in veel gevallen zaak om daarvoor zelf geld opzij te zetten. Bent u ook benieuwd hoe u een aanvulling op uw pensioen kunt opbouwen zonder dat u daar veel omkijken naar heeft? Ontdek bij Robeco LIFE wat u nu kunt doen om ervoor te zorgen dat u na uw pensioen voldoende inkomsten heeft.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten