Wanneer moet ik vermogensbelasting betalen?

| Uw geld

Of je belasting over je vermogen moet betalen, hangt af van de hoogte daarvan. Als peildatum voor de aangifte over 2019 gaat de Belastingdienst uit van 1 januari van dit jaar. Komt je vermogen op deze dag uit boven de vrijstelling van EUR 30.360? Dan ben je over het meerdere vermogensbelasting verschuldigd. Hieronder lees je hoe deze belasting in hoofdlijnen werkt en hoe je aangifte doet.

  • Share
Speel in op actuele ontwikkelingen en veelbelovende trends
Inspelen op deze trend?

Ontdek beleggen in slim vervoer van de toekomst.

Bekijk de beleggingskans

Hoe moet ik aangifte vermogensbelasting doen?

Als je bericht krijgt dat je aangifte inkomstenbelasting moet doen, zal je de belastingdienst moeten informeren over je bezittingen en schulden. De fiscus bepaalt dan of en hoeveel vermogensbelasting je moet betalen. Elk jaar kan je vanaf 1 maart tot en met 30 april aangifte doen over het jaar ervoor. In het voorjaar van 2020 doe je dus aangifte over 2019. Het is verstandig om je fiscaal adviseur om nadere uitleg te vragen over de heffing van de vermogensbelasting.

Hoeveel vermogensbelasting moet ik betalen?

De vermogensbelasting bedraagt 30% over het rendement dat je in theorie met je vermogen kunt behalen. Dit heet het fictieve rendement. Dat bedraagt 1,935% over het deel tussen de vrijstelling van EUR 30.360 en een vermogen van EUR 102.010. De vermogensbelasting in deze schijf is dus 0,58% (30% van 1,935%). De tweede schijf heeft betrekking op de grondslag voor sparen en beleggen van EUR 71.651 tot EUR 989.736. Hier bedraagt het fictieve rendement 4,451%, wat leidt tot een vermogensbelasting van 1,34%. Heb je nog meer vermogen? Dan valt het overige deel in schijf 3. Daarvoor is het fictieve rendement 5,60%, waardoor de vermogensbelasting uitkomt op 1,68%.

Streven naar rendement

De fictieve rendementen waar de fiscus vanuit gaat liggen, net als de inflatie, ver boven de huidige spaarrente. Dus als je alleen spaart, dan hebben de inflatie en de vermogensbelasting een negatief/devaluerend effect op je vermogen. Een manier om mogelijk toch een rendement te behalen dat in de buurt komt van de fictieve rendementen en de inflatie, is door te gaan beleggen. Let er wel op dat aan beleggen kosten zijn verbonden. Ook loop je het risico dat je inleg deels of geheel verloren kan gaan. Beleg dus met geld dat je voor langere tijd kunt missen en zorg altijd voor voldoende financiƫle buffers.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten