Wanneer moet ik vermogensbelasting betalen?

| Uw geld

Als de waarde van je eigen vermogen op 1 januari 2018 boven de EUR 30.000 uitkwam, moet je daarover vermogensbelasting betalen. Je vermogen bestaat uit spaargeld, beleggingen en andere bezittingen. Je mag daarvan schulden boven een drempelniveau van EUR 3.000 aftrekken.

  • Share

Hoe moet ik aangifte vermogensbelasting doen?

Als je bericht krijgt dat je aangifte inkomstenbelasting moet doen, zal je de belastingdienst ook moeten informeren over je bezittingen en schulden. Aan de hand daarvan bepaalt de fiscus of en hoeveel vermogensbelasting je moet betalen. Elk jaar kan je vanaf 1 maart tot en met 30 april aangifte doen over het jaar ervoor. In het voorjaar van 2019 doe je dus aangifte over 2018.

Hoeveel vermogensbelasting moet ik betalen?

De belastingdienst berekent niet hoeveel rendement je werkelijk hebt behaald. In plaats daarvan heft de fiscus 30% over een rendement dat volgens de overheid in theorie haalbaar is. Dit heet het fictieve rendement. Over het deel tussen de vrijstelling van EUR 30.000 en een vermogen van EUR 100.800 is dat 2,017%. De vermogensbelasting in deze schijf is dan (30% van 2,017% =) 0,61%. De tweede schijf heeft betrekking op de grondslag voor sparen en beleggen van EUR 70.800 tot EUR 978.000. Hiervoor is het fictieve rendement bepaald op 4,326%, wat resulteert in een vermogensbelasting van 1,30%. Heb je nog meer vermogen? Dan valt dat in schijf 3. Daarvoor is het fictieve rendement 5,38%, neerkomend op een vermogensbelasting van 1,61%.

Streven naar rendement

De fictieve rendementen liggen veel hoger dan de huidige spaarrente. Een van de manieren om mogelijk toch een rendement te halen dat in de buurt komt van de fictieve rendementen, is door te gaan beleggen. Let wel: aan beleggen zijn kosten verbonden. Ook loop je het risico dat (een deel) van je inleg verloren gaat.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
2Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten