Source: Our World in Data

Wanneer wordt corona weer een biertje?

| Visie

Niet zo heel lang geleden was Corona in de eerste plaats een populair Mexicaans biertje. Maar al ruim een jaar leeft de wereld met het virus en de ziekte. Gelukkig is inmiddels de weg naar de oplossing ingeslagen, we zijn begonnen met vaccineren. Hoe doen de verschillende ontwikkelde en opkomende landen het?

  • Share

Koploper wereldwijd is Israël, waar meer dan 60% van de bevolking is gevaccineerd, en voor de gevaccineerden is het leven daar grotendeels terug naar normaal. Ook de Verenigde Staten en Groot-Brittanië doen het goed, zij hebben relatief vroeg veel vaccins ingeslagen. De EU-landen lopen achter, met momenteel een vaccinatiegraad van 16%, maar het tempo van vaccineren is inmiddels wel gelijkwaardig.

Bij opkomende landen liggen de vaccinatiegraad en het tempo in de meeste gevallen aanzienlijk lager. Uitzonderingen zijn Hongarije en Chili. Beide landen hebben relatief hoge besmettingen, maar zijn tegelijkertijd snel geweest met het inkopen van vaccins. Zo heeft Hongarije, buiten het EU-beleid om, ook Russische en Chinese vaccins ingekocht.

Dan zijn er ook landen waar de vaccinaties nog laag zijn, maar de ziekte goed onder controle gebleven is. Dit geldt voor China, Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Hier is de noodzaak tot snel handelen minder groot, al betekent het wel dat ze langer waakzaam zullen moeten blijven.

Zorgen om India en Brazilië

Maar dan de landen waar het minder goed gaat. Ten eerste India, een grote producent en exporteur van vaccins, dat al ruim 100 miljoen injecties heeft gezet. Maar ten opzichte van de totale bevolking is dit slechts 7%, terwijl het aantal nieuwe besmettingen omhoog schiet. De vaccinaties komen niet op tijd, lockdowns om de nieuwe golf in te dammen zijn onvermijdelijk.

Ten tweede Brazilië, het land waar president Jair Bolsonaro de ziekte stelselmatig bagatelliseert en er weinig tot geen nationaal preventiebeleid wordt gevoerd. Hier heeft corona dan ook hard toegeslagen met hoge besmettingen en overlijdenscijfers. Met vaccinaties doet het land het iets beter dan sommige andere opkomende landen. Maar ook hier is het beleid te terughoudend geweest door op AstraZeneca te gokken en andere mogelijkheden te laten liggen. Gezien de ernst van de ziekte hier zijn meer vaccinaties hard nodig.

Wisselend beeld

Andere ontwikkelingslanden laten een wisselend beeld zien. Op een paar uitzonderingen na, lopen de vaccinaties echter achter bij de Westerse wereld. In het westen hopen we in de zomer voldoende gevaccineerd te zijn om het normale leven weer aan te vangen. Grote Aziatische landen als Japan, China en Korea lopen achter qua vaccinaties, maar daar is corona veel beter onder controle.

In de rest van de wereld wordt er ook gevaccineerd, maar gaat dit aanzienlijk langzamer. En in diverse landen is het aantal nieuwe besmettingen nog hoog. In sommige landen mogen de terrassen en cafés dan wel op korte termijn open gaan, corona blijft dit jaar voor het grootste deel van de wereldbevolking vooral een ingrijpende ziekte.

Deze column is van Jaap van der Hart, co-beheerder van Robeco Emerging Stars Equities

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten