Wat betekenen de kabinetsplannen voor de vermogensbelasting?

| Beleggen

Het nieuwe kabinet verhoogt het heffingsvrij bedrag waarover je geen vermogensbelasting betaalt. Daarnaast wordt de berekening van het fictieve rendement waarover je belasting betaalt aangepast.

  • Share

Voor iedereen die vermogensbelasting betaalt, gaan er onder het kabinet-Rutte III verschillende zaken veranderen. De hoogte van de vrijstelling neemt bijvoorbeeld toe. Een andere wijziging is dat het virtuele rendement waarover je vermogensbelasting betaalt, straks wordt berekend aan de hand van meer actuele spaarrendementen. Dit artikel zet de belangrijkste wijzigingen op een rij. Als je wilt weten wat er voor jouw verandert, kan je het beste contact opnemen met je belastingadviseur. Hier zetten we enkele belangrijke zaken op een rij.

Heffingsvrij bedrag

In het regeerakkoord is vastgelegd dat Nederlanders over een kleiner deel van hun vermogen belastingen moeten betalen. Het heffingsvrij vermogen wordt opgeschroefd van EUR 25.000 naar EUR 30.000. Wanneer je aangifte doet met een fiscale partner neemt dit bedrag toe van EUR 50.000 naar EUR 60.000. Voor iedereen die vermogensbelasting betaalt, levert dat een meevaller op tot EUR 43 of van maximaal EUR 86 als je aangifte doet met een fiscale partner.

Berekening fictief rendement

Sinds 2017 hanteert de belastingdienst drie schijven voor vermogensbelasting. Het tarief in elke schijf is vastgesteld aan de hand van een mix tussen het virtueel rendement op spaargeld en op beleggingen. Naarmate het vermogen groter is, gaat de belastingdienst ervan uit dat je meer belegt. De berekening van de heffing blijft hetzelfde, maar de periode waarop het spaarrendement gebaseerd is wordt korter. In plaats van naar de voorgaande vijf jaren wordt straks gekeken naar de afgelopen twee jaar. Het fictieve spaarrendement zal hierdoor dichter bij de huidige, lage spaarrente liggen. Met name in de lagere schaal zal je hierdoor minder vermogensbelasting hoeven te betalen.

Vermogensbelasting over werkelijk rendement

Een punt van kritiek op de huidige vermogensbelasting is dat de heffing betrekking heeft op een fictief rendement dat je volgens de belastingdienst had kunnen halen. Dit kan flink afwijken van het rendement dat je daadwerkelijk hebt behaald. Het kabinet heeft aangekondigd dat het de komende tijd een voorstel uitwerkt voor vermogensrendementsheffing op basis van werkelijk rendement.

Vermogen laten groeien

Hoewel de vermogensbelasting door de kabinetsplannen wat lager zal uitpakken, zal de belastingdruk voor veel mensen toch groter blijven dan de zeer lage spaarrente van dit moment. Als je je vermogen wilt laten groeien is het een optie om te beginnen met beleggen. Het is dan wel zaak om er zeker van te zijn dat je voldoende buffer hebt voor onverwachte uitgaven, dat je je geld langere tijd kunt missen en dat je bereid bent om risico te lopen met je vermogen. Als je het spannend vindt om te gaan beleggen zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen door periodiek een klein bedrag te investeren; net zoals veel mensen elke maand automatisch wat geld naar een spaarrekening overmaken. Bij Robeco is het al mogelijk om vanaf EUR 50 per maand te starten met periodiek beleggen. Op deze manier kan je op de lange termijn wat vermogen opbouwen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je op het hoogtepunt van de markt instapt.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten