Wat betekent de oplopende inflatie voor mijn beleggingen?

| Beleggen

De inflatie is sinds het voorjaar snel opgelopen. Hoewel die stijging vooral een gevolg lijkt te zijn van tijdelijke factoren, werkt de hogere inflatie op verschillende manieren door in de beleggingswereld.

  • Share

Inflatie is het effect dat de prijzen van goederen en diensten stijgen. Als die prijsstijgingen snel gaan, dan kan de koopkracht van spaargeld en beleggingen sterk afnemen. Je kunt dan steeds minder kopen met dezelfde euro. Het tegenovergestelde van inflatie is deflatie. Daarbij stijgen de prijzen niet, maar dalen ze juist. Mensen gaan hun uitgaven dan uitstellen, omdat ze in de toekomst méér kunnen kopen met diezelfde euro. Een gevolg hiervan is dat de economische activiteit afneemt. Economen zien een lage inflatie als het meest gunstige scenario. De meeste centrale banken streven dan ook naar een inflatie van 2% of net daaronder.

Inflatie ruim boven de doelstelling

De laatste tijd ligt de inflatie ruim boven dit streefcijfer. In de eurozone kwam de inflatie op maandbasis in oktober uit op 4,1%. Dat was in de Verenigde Staten zelfs 6,2%. Er zijn verschillende redenen waarom de inflatie nu zo hoog is, zoals de flink gestegen energieprijzen. Ook zijn er onderdelentekorten en problemen in toeleveringsketens door containertekorten en drukte in havens. Als de energieprijzen niet verder stijgen en de toeleveringsproblemen naar de achtergrond verdwijnen, dan zal de huidige hoge inflatie waarschijnlijk een tijdelijk verschijnsel zijn.

Voorsorteren op renteverhogingen

De centrale banken bereiden zich voor op maatregelen om de opgelopen inflatie weer terug te duwen naar de doelstelling van 2%. Een van de middelen die ze daarvoor hebben, is het verhogen van de rente. In de Verenigde Staten is de centrale bank al begonnen met het terugschroeven van de uitgebreide economische stimuleringsmaatregelen. Dat is waarschijnlijk de opmaat naar een renteverhoging in 2022. Voor beleggers is dat iets om goed in de gaten te houden, want hogere rentes raken zowel aandelen als obligaties.

Gevolgen voor obligaties...

Een stijgende rente maakt obligaties minder aantrekkelijk. Beleggers krijgen dan namelijk alternatieven om hun geld uit te lenen tegen een hogere rente. Het resultaat is dat de koersen van obligaties zullen dalen. Gelet hierop heeft Robeco obligatiefondsen die actief op rentebewegingen kunnen inspelen, door de rentegevoeligheid van hun portefeuille te wijzigen. Voorbeelden zijn het Robeco Global Total Return Bond Fund – het vroegere Rorento – en het Robeco QI Global Dynamic Duration Fonds. Bij een stijgende rente verlagen deze fondsen hun rentegevoeligheid, terwijl ze die verhogen bij een dalende rente, zodat ze daarvan kunnen profiteren.

...en aandelen

Als de rente in de strijd tegen inflatie omhoog gaat, dan raakt dat ook aandelen. Bedrijven gaan dan meer rente betalen over hun leningen. Dat kan negatief zijn voor bedrijven met hoge schuldniveaus. Die zijn vooral te vinden in kapitaalintensieve sectoren, zoals autofabrikanten en nutsbedrijven. Vastgoedbedrijven financieren in de regel ook een groot deel van hun aankopen met leningen. De inflatie heeft in deze sector echter ook een andere kant. Omdat de huren meestal gekoppeld zijn aan de inflatie, zorgt een oplopende inflatie voor hogere inkomsten voor vastgoedbedrijven.

Hogere prijzen doorberekenen

Een hogere inflatie zorgt er ook voor dat beleggers anders naar toekomstige winsten kijken. De waarde daarvan neemt af, net zoals dat met de koopkracht van je vermogen gebeurt. Hierdoor zijn snelgroeiende bedrijven die nu nog weinig winst maken, vaak minder in trek als de inflatie oploopt. Iets anders om als belegger in de gaten te houden, is het vermogen van bedrijven om hogere kosten door te kunnen berekenen aan hun klanten of afnemers. Daar hebben bedrijven met een sterk merk of een sterke marktpositie minder moeite mee. Robeco Global Consumer Trends belegt in dit soort ondernemingen.

Er zijn dus verschillende dingen die een belegger kan doen om in te spelen op hogere inflatie. Het is het overwegen waard om op zoek te gaan naar obligatiefondsen die actief kunnen inspelen op rentebewegingen, of naar aandelenfondsen die beleggen in bedrijven die prijsstijgingen kunnen doorberekenen aan hun klanten. Op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van inflatie en het beleid van centrale banken? Lees dan de market update.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten