Wat betekent de oplopende rente voor obligatiefondsen?

| Beleggen

Een oplopende rente maakt obligatiebeleggers mogelijk wat extra alert. Maar obligaties vormen een vast onderdeel van een gespreide portefeuille, benadrukt Ralph Berkien – client portfolio manager bij Robeco. Bovendien kunnen sommige obligatiefondsen inspelen op rentebewegingen.

  • Share
Robeco Global Total Return Bond Fund

Een stijgende rente zet gebruikelijk de koersen van obligatiefondsen onder druk.

Koop dit fonds

Sinds de jaarwisseling is de rente wereldwijd opgelopen, niet alleen in Europa maar ook in de Verenigde Staten. Dat komt onder meer omdat de inflatie in dat land de afgelopen maanden is toegenomen. Inflatie drijft rentes op omdat beleggers gecompenseerd willen worden voor de geldontwaarding.

Inflatie op korte termijn

Er zijn echter verschillende redenen waarom de inflatie in de Verenigde Staten op korte termijn wat hoger ligt dan de afgelopen jaren. Berkien: “Vorig jaar daalde de olieprijs fors en zakten ook de prijskaartjes van bijvoorbeeld vliegtickets en hotelovernachtingen als gevolg van de pandemie. Inmiddels zijn die sectoren herstellende, waardoor het prijsniveau stijgt in vergelijking met vorig jaar. Daarnaast kampen sommige bedrijfstakken met productiebelemmeringen nu de vraag weer op gang komt, onder meer door schaarste aan computerchips.”

“Dit zorgt voor prijsstijgingen van bijvoorbeeld tweedehands auto’s. Daarbij komt dat de Amerikaanse overheid en centrale bank sinds de start van de pandemie enorme bedragen hebben uitgegeven om de economie op gang te houden. Hierdoor hebben huishoudens hun inkomen op peil kunnen houden en veelal zelfs fors gespaard. Er kan nu extra besteed worden en in sommige sectoren zal er een inhaalslag gaan plaatsvinden. Dit drijft de prijzen op.”

Inflatie op lange termijn

Op de lange termijn wordt de inflatie echter gedrukt door andere factoren. Berkien: “Denk hierbij aan demografische effecten zoals vergrijzing. Naarmate mensen ouder worden, geven ze vaak minder uit zodat de vraag naar goederen en diensten kleiner wordt. Andere factoren die ervoor zorgen dat prijzen naar verwachting niet snel stijgen, zijn voortdurende globalisering en de technologische ontwikkeling.”

Het voorspellen van inflatiebewegingen, is net zo lastig als het bepalen van het ideale moment om aandelen te kopen of verkopen. Al tien jaar lang wordt geroepen dat de rente eigenlijk alleen maar kan stijgen. In plaats daarvan is de rente echter jarenlang gedaald. Door te beleggen in de obligatiefondsen van Robeco die een actief rentebeleid voeren, wordt deze lastige timing beslissing door experts uit handen genomen.

Inspelen op rentebewegingen

In de beleggingswereld werkt een stijgende of dalende inflatie vooral door via rentebewegingen. Als de rente stijgt, wordt het voor beleggers aantrekkelijker om nieuwe obligaties te kopen in plaats van bestaande obligaties met een lagere rente. Hierdoor leidt een rentestijging tot dalende koersen op de obligatiemarkt. En wanneer de rente daalt, zullen de koersen juist stijgen.

Beheerders van obligatiefondsen kunnen op verschillende manieren inspelen op de risico’s van een oplopende rente. Berkien: “Veel huizenbezitters proberen te profiteren van de lage rente door hun hypotheekrente heel lang tegen een aantrekkelijk tarief vast te zetten. Als obligatiebelegger verstrek je juist kapitaal en wil je eigenlijk precies het omgekeerde doen: meer investeren in kortlopende obligaties of leningen met een variabele rente.”

“Als de rente dan gaat stijgen, is de koersimpact kleiner dan bij obligaties met een heel lange looptijd. Het Robeco Global Total Return Bond Fund – het vroegere Rorento – en het Robeco QI Global Dynamic Duration Fonds zijn voorbeelden van fondsen die op een actieve manier inspelen op rentebewegingen.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten