Wat betekent een stijgende rente voor beleggers?

| Beleggen

De Amerikaanse centrale bank heeft voor het eerst in meer dan drie jaar de rente met 0,25% verhoogd. Dat werkt op verschillende manieren door in de beleggingswereld, maar voorlopig lijken renteverhogingen de economische groei in de Verenigde Staten en Europa niet te verstoren.

  • Share

Waarom heeft de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogd?

Een van de doelstellingen van de Amerikaanse centrale bank is om te streven naar maximale werkgelegenheid. Op het moment dat de corona-uitbraak de economie begin 2020 deels stil legde, heeft de bank de rente verlaagd tot slechts 0,25%. Een lage rente maakt het voor bedrijven en consumenten makkelijker om geld te lenen, waardoor de economie een duw in de rug krijgt. De andere doelstelling van de Amerikaanse centrale bank is om te streven naar een inflatie van 2%. Onder meer door sterk gestegen energieprijzen en krapte in toeleveringsketens, is de inflatie inmiddels opgelopen tot bijna 8%. Het verhogen van de rente is een belangrijk middel om de inflatie in te tomen. Naar verwachting voert de Amerikaanse centrale bank in de loop van 2022 nog enkele renteverhogingen door.

Gaat de rente in Europa ook stijgen?

Ook in Europa ligt de inflatie van bijna 6% aanzienlijk hoger dan het niveau van net iets minder dan 2% dat de Europese Centrale Bank (ECB) nastreeft. Toch heeft de ECB de rente nog niet verhoogd. In Europa groeit de economie minder snel dan in de Verenigde Staten. Bovendien heeft de Europese economie meer last van de oorlog in Oekraïne, als gevolg van de nabijheid van het conflict en de afhankelijkheid van Russische olie en aardgas. Tot nu toe laat de ECB de rente onveranderd omdat de bank het economisch herstel na corona niet te veel wil afremmen. Bij een recente beleidsbijeenkomst werd wel aangekondigd dat er een eind komt aan het pakket economische steunmaatregelen, wat de aanzet kan zijn naar een renteverhoging eind 2022.

Wat betekent een stijgende rente voor obligaties?

Een stijgende rente maakt obligaties minder aantrekkelijk. Beleggers krijgen dan namelijk alternatieven om hun geld uit te lenen tegen een hogere rente. Het resultaat is dat de koersen van obligaties zullen dalen. Robeco heeft obligatiefondsen die actief op deze rentebewegingen kunnen inspelen, door de rentegevoeligheid van hun portefeuille te wijzigen. Voorbeelden zijn het Robeco Global Total Return Bond Fund – het vroegere Rorento – en het Robeco QI Global Dynamic Duration Fonds. Bij een stijgende rente verlagen deze fondsen hun rentegevoeligheid, terwijl ze die verhogen bij een dalende rente, zodat ze daarvan kunnen profiteren.

Wat betekent een stijgende rente voor aandelen?

Als de rente in de strijd tegen inflatie omhoog gaat, dan raakt dat ook aandelen. Bedrijven gaan dan meer rente betalen over hun leningen. Dat kan negatief zijn voor bedrijven met hoge schuldniveaus. Die zijn vooral te vinden in kapitaalintensieve sectoren, zoals autofabrikanten en nutsbedrijven. Een hogere inflatie zorgt er ook voor dat beleggers anders naar toekomstige winsten kijken. De waarde daarvan neemt af, net zoals dat met de koopkracht van je vermogen gebeurt. Hierdoor zijn snelgroeiende bedrijven die nu nog weinig winst maken, vaak minder in trek als de rente oploopt. Stabiele aandelen van meer volwassen bedrijven presteerden in het verleden meestal wat beter in een dergelijk klimaat. Robeco QI Global Developed Conservative Equities Fund is een voorbeeld van een fonds dat in dit soort aandelen belegt.

Moet ik me zorgen maken over een stijgende rente?

In zowel de Verenigde Staten als Europa blijft de werkgelegenheid zich goed ontwikkelen. Dat is belangrijk voor het vertrouwen van consumenten en hun bestedingen. Zeker nu consumenten beginnen te merken wat het effect is van een lagere koopkracht door de opgelopen inflatie. Met name de Amerikaanse economie presteert goed en kan in 2022 verder groeien. Eventuele renteverhogingen zouden die groei niet moeten verstoren. Ook de vooruitzichten voor de Europese groei zijn goed. Voorzitter Christine Lagarde van de ECB benadrukte op 21 maart in een toespraak dat er geen elementen van stagflatie zichtbaar zijn in de eurozone. Zelfs in het meest zwarte scenario, wanneer olie- en gas uit Rusland geboycot worden en de oorlogssituatie verslechtert en lang aanhoudt, zou de eurozone volgens haar nog met 2,3% moeten groeien.

Op de hoogte blijven van economische ontwikkelingen en rentebewegingen? Lees de Market Update.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten