Wat betekent het coronavirus voor beleggers?

| Visie

Het coronavirus maakt steeds meer slachtoffers en de uitbraak leidt tot groeiende onrust. Het heeft er echter alle schijn van dat de economische schade meevalt.

  • Share

Het coronavirus verspreidt zich snel in China en ook al in andere landen. Maandag 3 februari waren er meer dan 17.000 mensen besmet. De ziekte had toen 361 slachtoffers gemaakt. De Wereldgezondheidsorganisatie riep het virus eerder al uit tot internationale bedreiging voor de volksgezondheid. Chinese steden gaan op slot en verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben de vluchten naar het land geschrapt.

De corona-uitbraak viel samen met de viering het nieuwjaar. Dat is een belangrijke periode voor consumentenuitgaven in het land. De economische schade loopt naar schatting in de tientallen miljarden euro’s. Om te voorkomen dat het groeitempo te ver terugvalt, gaat de centrale bank de economie een impuls geven van bijna €20 miljard. Sommige buitenlandse bedrijven worden ook geraakt door de ziektegolf. Bijvoorbeeld omdat ze eigen vestigingen in China moeten sluiten, of werken met toeleveranciers waar het werk nu stil ligt.

Wat gebeurde er bij een vorige virusuitbraak?

Het is niet de eerste keer dat een virusuitbraak in China voor grote onrust zorgt. In 2002 kostte het SARS-virus de Chinese economie 2 procentpunt groei in één kwartaal. Beursindices - zoals de Amerikaanse S&P 500 Index en de Hang Seng in Hongkong - vielen toen met ruim 10% terug. Maar die koersschade werd binnen enkele maanden helemaal uitgewist. Ondanks grote overeenkomsten is de huidige situatie niet helemaal te vergelijken met de SARS-uitbraak, vertelt Jeroen Blokland van Robeco ONE.

“Indertijd waren de aandelenkoersen al vrij beweeglijk. We zaten toen in de nasleep van het knappen van de internetzeepbel op de beurs. Het ligt dan ook voor de hand dat de koersschommelingen in de ontwikkelde wereld minder groot zijn dan achttien jaar geleden. Een ander verschil is dat de Chinese economie nu bijna 20% van de wereldeconomie vormt, tegenover minder dan 9% in 2002. Als de economische schade groter is dan het zich nu laat aanzien, heeft dat mogelijk meer impact op de rest van de wereld dan de SARS-uitbraak.”

Wat zijn de marktvooruitzichten?

Ondanks de verschillen met de SARS-periode, is het basisscenario dat een herstel wordt ingezet zodra de uitbraak onder controle komt. Blokland: “Het heeft er op dit moment alle schijn van dat het coronavirus geen blijvende gevolgen heeft voor de economie en de aandelenmarkt. De vooruitzichten voor 2020 hoeven nu dan ook niet bijgesteld te worden. In het oorspronkelijke scenario verdwijnt de onzekerheid wat meer naar de achtergrond, zodat het ondernemersvertrouwen en de bedrijfsinvesteringen kunnen toenemen. Voor aandelenmarkten is dat een gunstige ontwikkeling.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten