Wat doet de rente in 2020?

| Visie

Wat gaat de rente doen in 2020? Beheerder Olaf Penninga van Robeco QI Global Dynamic Duration laat het antwoord op die vraag graag over aan een beproefd computermodel, dat zich al in verschillende markten heeft bewezen.

  • Share
Robeco QI Global Dynamic Duration

Wereldwijd beleggen in staatsobligaties met een hoge kredietwaardigheid.

Koop dit fonds

Waarom verheug je je op 2020?

Penninga: “We beleggen al ruim twintig jaar aan de hand van een zelf ontwikkeld rentemodel. Een voordeel is dat we dankzij dit model vaak eerder signalen krijgen van een marktomslag dan wanneer we handmatig alle informatie analyseren. Bovendien sluiten we met ons rentemodel het risico uit dat emoties een rol spelen bij het nemen van beleggingsbeslissingen. De laatste weken werken we hard aan een wetenschappelijk artikel voor een economisch vakblad over ons rentemodel. In het artikel laten we zien dat het model niet alleen de rentedalingen van de afgelopen decennia goed heeft voorspeld, maar dat het ook goede signalen zou hebben afgegeven in een klimaat met een stijgende rente, zoals in de jaren ’60 en ’70. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe ons artikel ontvangen wordt in de beleggingswereld.”

Wat zou een gunstig scenario zijn voor Robeco QI Global Dynamic Duration?

Penninga: “We kiezen positie op basis van de signalen van het rentemodel. Aan de hand van zes verschillende indicatoren, zoals de verwachtingen voor inflatie en economische groei, kijkt dat model anderhalf tot twee maanden vooruit. Normaliter stijgen obligatiekoersen als de rente daalt en gaan ze naar beneden bij een stijgende rente. Dankzij ons model profiteren we vaak optimaal van een dalende rente. Aan de andere kant dammen we de koersschade in als de rente omhoog gaat. We gebruiken het model al sinds 1998 en met name bij grotere bewegingen werkt het heel goed. Voor het fonds is het dan ook gunstig als de rente in 2020 een paar keer scherp stijgt of daalt. Bij voorkeur dat laatste, want bij een dalende rente worden obligaties meer waard.”

En hoe ziet een ongunstig scenario eruit?

Penninga: “Het rentemodel werkt minder goed als de rente voortkabbelt zonder dat er grote bewegingen komen. Ook is het niet zo gunstig voor ons fonds als de rente dan ook nog heel langzaam stijgt. Een oplopende rente leidt tot een koersdaling op de obligatiemarkt.”

Robeco QI Global Dynamic Duration is een fonds voor een belegger die…

Penninga: “Al belegt in een of meerdere aandelenfondsen en zijn portefeuille beter in balans wil brengen. Ons fonds belegt alleen in zeer kredietwaardige staatsobligaties. Door het defensieve karakter worden die bijna altijd meer waard in periodes waarin de marktonrust toeneemt en aandelenkoersen dalen. Het fonds Robeco QI Global Dynamic Duration is dan de airbag in de beleggingsportefeuille. Maar ook in normale marktomstandigheden kunnen we een redelijk rendement halen.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten