Wat gebeurt er in 2019 met de vermogensbelasting?

| Uw geld

Op 18 december 2018 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2019. Ondanks kleine wijzigingen ligt de bij veel Nederlanders weinig geliefde vermogensbelasting ook in het huidige jaar flink hoger dan de actuele spaarrente.

  • Share
Speel in op actuele ontwikkelingen en veelbelovende trends
Inspelen op deze trend?

Ontdek beleggen in slim vervoer van de toekomst.

Bekijk de beleggingskans

In het kort

  • Hoge vermogens gaan over 2019 iets meer vermogensbelasting afdragen 
  • Ondanks een kleine daling ligt de heffing bij kleine vermogens ruim boven de spaarrente 
  • Een bijstelling van de inkomstenbelasting levert over 2019 mogelijk een meevaller op

Vanaf 1 maart kan de belastingaangifte over 2018 worden ingediend, maar 1 januari was al de peildatum voor de vermogensbelasting die je volgend jaar over 2019 betaalt. De tarieven liggen dan iets anders dan over 2018. Of die wijziging gunstig of ongunstig voor je uitpakt, hangt af van de omvang van je vermogen. Om te kijken hoe de wijzigingen in het belastingstelsel precies voor je uitpakken, is het verstandig om advies te vragen aan je belastingadviseur. Die kan je ook vertellen hoe andere wijzingen in het Belastingplan 2019 voor je uitpakken.

Hogere heffing bij groter vermogen

De belastingdienst bepaalt de hoogte van de vermogensbelasting op basis van de rendementen die je had kunnen halen met sparen en beleggen. Het virtuele spaarrendement op basis waarvan de heffing wordt berekend, daalt van 0,36% naar 0,13%. Het beleggingsrendement in deze berekening stijgt juist van 5,38% naar 5,6%. Aangezien de belastingdienst ervan uitgaat dat je meer belegt naarmate je vermogen groter is, leidt die bijstelling vooral tot een wat hogere heffing in het hoogste segment. Voor het gedeelte vanaf €1.020.096 (2018: €1.008.000) stijgt het tarief van 1,61% naar 1,68%.

Tarieven vermogensbelasting 2019

Slim nadenken over je geld

Aan de andere kant zijn kleinere vermogens juist wat voordeliger uit. Het heffingsvrij vermogen – het gedeelte van je geld waarover je geen vermogensbelasting hoeft te betalen – stijgt van €30.000 naar €30.360. Over het gedeelte tot €102.010 ga je over 2019 een tarief afdragen van 0,58% in plaats van de 0,60% van vorig jaar. Dat kan al gauw enkele tientjes schelen. Daar staat echter tegenover dat je zelfs met het lagere tarief ruim dubbel zoveel vermogensbelasting betaalt als wat je aan rente op een spaarrekening kunt krijgen. Het kan dus geen kwaad om slim na te denken hoe je jouw geld voor je kunt laten werken.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten