Wat is beter: stapsgewijs beginnen met beleggen of in één keer met een groot bedrag?

| Beleggen

Een van onze klanten vroeg zich af of het verstandiger is om in één keer met een groter bedrag te beginnen met beleggen, of maandelijks een kleiner bedrag in te leggen. Aan de hand van historische koersgegevens hebben onderzoekers het antwoord gevonden op die vraag.

  • Share

In verschillende onderzoeken* zijn de rendementen op aandelenmarkten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië onder de loep genomen. Bij die onderzoeken werd gemeten hoe hoog het rendement na tien jaar was geweest als iemand in één keer was begonnen met beleggen en als datzelfde bedrag in maandelijkse termijnen was belegd tijdens de eerste twaalf maanden nadat begonnen werd met beleggen.

De eerste strategie leverde op alle continenten in tweederde van de gevallen het hoogste rendement op. Meestal is het dus een betere keuze om in één keer het hele bedrag te beleggen in plaats van stapsgewijs een klein bedrag. Maar het kan best spannend zijn om met een groot bedrag te beginnen met beleggen. Mogelijk wordt de drempel om te gaan beleggen wat lager als je in je achterhoofd houdt dat de kans op een aantrekkelijk rendement groter wordt naarmate je beleggingshorizon langer is.

Beleggingshorizon: hoe langer, hoe beter

Beleggen in aandelen levert vaker een positief dan een negatief rendement op. Naarmate de beleggingshorizon langer is, neemt de kans op een positief rendement toe. In de periode tussen begin 1990 en halverwege 2021, sloot de MSCI AC World Index – met daarin circa 1.500 aandelen van de grootste bedrijven ter wereld - 238 maanden af met een positief rendement en 140 maanden met een negatief rendement. Na een maand beleggen had je dus een kans van 63% op een positief rendement.

Wanneer je een willekeurige periode van twaalf maanden in die index had belegd, zou de kans op een positief rendement toenemen naar 72%. En over een periode van veertien jaar of meer was dat percentage zelfs 100%. Vanuit die wetenschap zou het dus verstandig zijn om zo snel mogelijk te beginnen met beleggen.

Maandbeleggen

Maandbeleggen is een goed alternatief voor wie niet een groot bedrag heeft om mee te gaan beleggen of voor wie eerst meer ervaring wil opdoen met beleggen. Het is hoe dan ook zaak om een buffer achter de hand te houden en alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Daarbij geldt eigenlijk: hoe langer, hoe beter. Want de kans op een positief rendement neemt historisch gezien toe naarmate je langer belegt.

*Bron: Dollar-cost averaging just means taking risk later – Vanguard.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten