
Wat is de impact van corona op beleggingstrends?
| BeleggenCoronamaatregelen hebben een grote impact op het dagelijks leven. Het is rustig in de winkelstraten en mensen blijven meer thuis dan anders. Co-fondsbeheerder Richard Speetjens van Robeco Global Consumer Trends legt uit wat de gevolgen zijn voor beleggingstrends.
Eerlijk zeggen: kijk jij de laatste tijd ook wat meer Netflix of laat je vaker eten thuis bezorgen? “Verschillende consumententrends zijn de laatste maanden in een stroomversnelling gekomen”, vertelt Speetjens: “Een goed voorbeeld daarvan is maaltijdbezorging. Omdat de restaurants gesloten zijn, kiezen meer mensen voor een thuisbezorgmaaltijd in plaats van om elke dag zelf in de keuken te staan. Naar verwachting groeit de meal delivery-markt tot 2022 met circa 20% per jaar.” De vraag neemt toe, terwijl in veel landen het aanbod van bezorgdiensten juist afneemt door de coronapandemie.
Van vier naar één
“De afgelopen jaren hebben deze bedrijven heel veel geïnvesteerd in het vergroten van het marktaandeel”, legt Speetjens uit: “Door de coronacrisis is het echter een stuk lastiger om aan geld te komen voor grote marketingcampagnes. De grote spelers met een slim bedrijfsmodel, maken gebruik van hun sterke positie door andere partijen over te nemen of uit de markt te drukken.”
“In Duitsland is het aantal spelers bijvoorbeeld binnen enkele maanden geslonken van vier naar slechts één. Die overgebleven partij – met volop ruimte om de winstmarge te vergroten – is een goed voorbeeld van het soort bedrijven waarin wij beleggen.”
Positieve effecten en negatieve gevolgen
Er zijn ook beleggingstrends die het juist heel lastig hebben als gevolg van de virusuitbraak. Speetjens: “De reis- en toerismesector is grotendeels stil komen te liggen. Hierdoor worden verschillende segmenten waarin we beleggen indirect geraakt. Een voorbeeld zijn fabrikanten van cosmetica, luxeproducten en andere artikelen die populair zijn bij vermogende toeristen.”
“Naar verhouding wegen de positieve effecten wat zwaarder dan de negatieve gevolgen voor onze portefeuille. Dat is een belangrijke reden waarom de koers van Robeco Global Consumer Trends veel sneller herstelde dan het marktgemiddelde.”
Gezondere levensstijl
Bij het koersherstel speelt ook mee dat Speetjens en collega Jack Neele de portefeuille de afgelopen weken hebben aangepast: “We houden er rekening mee dat het langere tijd duurt voordat de wereld hetzelfde is als voor de virusuitbraak. Zolang er geen vaccin is, zijn grote bijeenkomsten bijvoorbeeld niet mogelijk.”
“We hebben dan ook onze positie in een kaartverkoper voor evenementen verkocht. De koersdalingen boden ons aan de andere kant juist een kans om tegen een aantrekkelijke prijs aandelen te kopen van bedrijven in het segment gezonder leven, zoals fabrikanten van vleesvervangers. En zo zijn er nog meer kansen waar we op inspelen.”