Wat is dividend?

| Beleggen

De winst die bedrijven maken, schuiven ze vaak voor een deel als dividend door naar hun aandeelhouders. Voor beleggers kan dividend – een winstuitkering – zo een bron van inkomsten vormen.

  • Share

Als een bedrijf winst maakt, kan het daar verschillende dingen mee doen. Het is mogelijk om geld opzij te zetten voor wanneer het in de toekomst misschien een tijdje minder goed gaat. Een andere optie is om de winst te investeren in nieuwe projecten of overnames die er mogelijk voor zorgen dat de onderneming in de toekomst sneller kan groeien. De laatste keuze is om de winst door te geven aan de eigenaar. Bij beursgenoteerde concerns gebeurt dat onder meer via het uitkeren van dividend aan de aandeelhouders.

Dividend berekenen

Voor beleggers kan dividend een belangrijke bron van rendement vormen. Vaak keren concerns een vast deel van de winst uit. Omdat de winst het ene jaar hoger ligt dan het andere, zal ook de hoogte van het dividend fluctueren. Het dividendrendement is een indicator die weergeeft of een bedrijf veel of juist weinig dividend uitkeert. Je kunt het dividendrendement berekenen door het uitgekeerde dividend te delen door de beurskoers. Het dividendrendement op de MSCI Europe Index, die bestaat uit ruim 400 van de grootste Europese beursfondsen, komt in 2017 uit op ruim 3%.

Wanneer krijg je dividend uitgekeerd?

Lang niet alle bedrijven keren dividend uit. Sommige ondernemingen maken geen winst of kiezen ervoor om al hun winst te gebruiken voor andere zaken. Bedrijven die wel dividend uitkeren, doen dat minstens eenmaal per jaar. In sommige gevallen komt daar een interim-dividend bovenop. Er zijn ondernemingen die ervoor kiezen om zelfs elk kwartaal dividend uit te keren. Iedereen die op de zogeheten ex-dividenddatum aandelen in bezit heeft, ontvangt bij de betaalbaarstelling het dividend. Meestal zit er twee of drie weken tussen de ex-dividenddatum en het moment dat het dividend daadwerkelijk op de rekening van aandeelhouders wordt bijgeschreven.

Wanneer dividend uitkeren?

Op de ex-dividenddatum daalt de koers van een aandeel vaak met een bedrag dat ongeveer vergelijkbaar is met de hoogte van de uitkering. De waarde van het uitbetaalde dividend gaat immers van de bedrijfswaarde af. Voor beleggers valt er dan ook geen winst te behalen door vlak voor de ex-dividenddatum in te stappen en een dag later weer te verkopen. Toch kan het interessant zijn om te beleggen in fondsen die dividend uitkeren, omdat je regelmatig inkomsten uit je beleggingen wilt ontvangen zonder dat je steeds kleine plukjes van je portefeuille moet verkopen.

Dividendfondsen van Robeco

Robeco heeft verschillende beleggingsfondsen die dividend uitkeren. Net als bij andere beleggingsfondsen zal de waarde van je investering fluctueren. Het is dan ook zaak om alleen te gaan beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen als je bereid bent om risico te nemen met je vermogen en een buffer hebt voor onverwachte tegenvallers. Kijk ook wat de dividend uitkerende fondsen van Robeco jou kunnen opleveren.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten