Wat is doelbeleggen en hoe werkt het bij Robeco

| Pensioen

Doelbeleggen is in de Verenigde Staten al jaren erg populair. Ook in Nederland zien steeds meer beleggers de voordelen van het automatisch en goed gespreid opbouwen van vermogen. Bijvoorbeeld voor het pensioen. Dat kan met een Robeco Life Cycle Fund. Portfoliomanager Jeroen Blokland legt uit hoe het werkt.

  • Share

Doelbeleggen, hoe werkt dat?

”Je bepaalt de beoogde einddatum van je doel. Bijvoorbeeld de datum waarop je met pensioen wilt. Vervolgens kies je een Life Cycle Fund met een einddatum die daarmee overeenkomt. Naarmate de einddatum dichterbij komt, vermindert het beleggingsrisico in het fonds. Bij de start bestaat de portefeuille bijna volledig uit aandelen. Dan ligt de nadruk op vermogensopbouw. Vervolgens brengen we het risico in de portefeuille geleidelijk terug tot aan de einddatum om het opgebouwde vermogen zo veel mogelijk in stand te houden. Daarmee lever je wel een deel van het eventueel te behalen rendement in, maar gelijktijdig neemt ook het risico af. Die twee gaan namelijk vrijwel altijd hand in hand bij beleggen”.

Automatisme is een voordeel

“De kans dat je ook werkelijk op het beoogde kapitaal uitkomt, neemt toe doordat je automatisch steeds minder risicovol belegt. Door dit automatisme blijf je doelgericht. Een bekende beurswijsheid is dat het grootste gevaar voor een belegger hijzelf is. Als je zelf de verhouding in je portefeuille aanpast, word je sterker beïnvloed door sentiment. Mogelijk kom je dan in de verleiding om de overstap uit te stellen of het toch anders te gaan doen. Een Life Cycle Fund voorkomt dat.”

Hoe werkt het?

“De afbouw van risico in het fonds vindt op uitgedachte wijze plaats, namelijk een stapsgewijze aanpassing van de verdeling van het vermogen richting de einddatum. We hebben daar een zogenoemd ‘glijpad’ voor berekend. Dat glijpad toont hoe je geleidelijk overstapt van risicovolle naar risicomijdende beleggingscategorieën. Als je doel een comfortabel pensioen is, dan wil je het risico verkleinen dat je in de laatste paar jaar een aanzienlijk deel van je vermogen verliest.”

De opbouw van een pensioenpot kent vaak beperkingen. Hoe zit dat? “Aan alle vormen van beleggen kunnen nadelen kleven, want je kunt een deel van je inleg kwijtraken. Maar Life Cycle Funds bieden maximale vrijheid: ze kunnen dagelijks worden verkocht en gekocht. Als je je doel wilt bijstellen, kun je aanpassingen doen.”

Voor wie is doelbeleggen geschikt?

“Voor beleggers die bijvoorbeeld een aanvulling willen op hun pensioen waarvoor binnen een vastgestelde termijn kapitaal opgebouwd moet worden. Maar ook voor mensen met een langetermijndoelstelling die het risico richting de einddatum willen verkleinen. Ook is doelbeleggen heel geschikt voor mensen die geen toegang hebben tot een collectieve pensioenregeling, zoals veel zzp’ers.”

Als je geïnteresseerd bent in zelf (extra) vermogen op te bouwen voor je pensioen met behulp van Life Cycle Fondsen bekijk dan eens Robeco LIFE.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten