Wat is een realistisch rendement?

| Uw geld

Er zijn grote verschillen tussen de historische rendementen van een spaarrekening, een obligatiebelegging en een investering in aandelen. Ook de verwachte toekomstige rendementen voor de verschillende categorieën lopen behoorlijk uiteen.

  • Share
Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

Als belegger heb je uitzicht op een rendement dat hoger kan liggen dan dat van een spaarrekening, maar daarbij loop je wel risico met je vermogen. Er zijn grote verschillen tussen de historische rendementen en de risico’s van verschillende soorten beleggingen. In onderstaande tabel staan de historische rendementen van een spaarrekening en van wereldwijde obligaties en aandelen. Bij die laatstgenoemde beleggingscategorieën moet u wel rekening houden dat hier nog de kosten vanaf gaan. Alle rendementen zijn gecorrigeerd voor inflatie.

Rendementen periode 1900 – 2022 / Bron: Dimson-Marsh-Staunton database, Robeco

Risico en rendement

De hoogte van het aandelenrendement springt er op het eerste gezicht al snel uit. Om een dergelijk rendement te halen, had je wel de moed en het geduld moeten hebben om niet te verkopen in periodes met veel slecht nieuws en flinke koersschommelingen. Als je na een flinke koersdaling was gestopt met beleggen, was je waarschijnlijk daarna enkele jaren met mooie rendementen misgelopen. Maar let op: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!

Rendementen periode 1998 – 2022 (t/m oktober) Bron: Online data Robert Shiller, Datastream

In bovenstaande grafiek zie je de rendementen per jaar van een belegging in wereldwijde aandelen en van een spaarrekening. De aandelenrendementen lopen van jaar tot jaar behoorlijk uiteen. Een lange horizon is een voorwaarde om er optimaal te profiteren dat er op de lange termijn meer goede dan slechte jaren zijn op de beurs. Hieronder zie je hoe de waarde van een investering van EUR 1.000 in aandelen of spaargeld zich heeft ontwikkeld.

Bron: Online data Robert Shiller, Datastream / rendementen tot en met oktober 2022

Verwachte rendementen

Economen van Robeco maken regelmatig een analyse van de verwachte rendementen voor de komende jaren. Voor het basisscenario van de periode 2022 – 2027 ligt het verwachte rendement voor aandelen uit ontwikkelde landen op 4,0%. Voor aandelen uit opkomende landen is dat 5,25% en voor bedrijfsobligaties komt dat uit op 1,75%. Deze rendementen liggen hoger dan het verwachte rendement van 1,0% voor een spaarrekening. De fondsbeheerders van Robeco ONE beleggen gespreid in de verschillende beleggingssegmenten en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe kansen in de markt.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten