Wat is ETF beleggen?

| Beleggen

Een ETF volgt zo goed mogelijk het koersverloop van een index. De kosten van deze passieve vorm van beleggen liggen vaak wat lager dan bij een actief fonds, maar een beheerder die inspeelt op actuele marktontwikkelingen ontbreekt.

  • Share

Indexbeleggen wint aan populariteit. Vooral omdat de kosten van ETF’s lager zijn dan die van beleggingsfondsen. Maar er zijn meer verschillen waarvan je je als belegger bewust moet zijn. Een van de meest opvallende verschillen is dat bij een beleggingsfonds een beheerder vanuit een bepaalde gedachte de portefeuille samenstelt met veelbelovende aandelen, terwijl een ETF juist het koersverloop van een bepaalde beursindex zo goed mogelijk nabootst. Een ETF beperkt zich tot het kopen van (bijna) alle aandelen in de index. Deze stijl wordt daarom ook passief beleggen genoemd – als tegenstelling tot het actief beheren van een beleggingsfonds – omdat de beheerder van de ETF geen mening over of visie op individuele aandelen heeft.

Zonder fondsbeheerder van vlees en bloed

Bij een ETF is het niet nodig om fondsbeheerders en analisten in dienst te nemen. Hierdoor liggen de kosten van een ETF vaak lager dan die van een actief beheerd fonds. Een keerzijde van dit model is dat een ETF in tegenstelling tot een actief beheerd fonds niet kan anticiperen op bijvoorbeeld een overname van een bedrijf of een wijziging in de indexsamenstelling.

Wat is een ETF?

De naam ETF is een afkorting van Exchange Traded Fund, oftewel een fonds dat aan een beurs wordt verhandeld. Het is gedurende een handelsdag op elk moment mogelijk om ETF’s te kopen of te verkopen. Dat is een verschil met de meeste beleggingsfondsen. De koop- of verkooporders die u daarvoor inlegt worden de volgende dag uitgevoerd tegen de intrinsieke waarde (de waarde van alle aandelen of andere investeringen van het beleggingsfonds).

Prijsverschillen

Bij een ETF kan de koers afwijken van de intrinsieke waarde. Als er plotseling veel vraag is naar een bepaalde ETF, komt het soms voor dat beleggers tijdelijk meer betalen dan de werkelijke waarde van de onderliggende investeringen. Het omgekeerde scenario is eveneens mogelijk. Bovendien is er een klein verschil tussen het bedrag dat u als koper voor een ETF betaalt en wat u er als verkoper voor ontvangt. Dit prijsverschil is een vergoeding voor de handelaars die ervoor zorgen dat er altijd voldoende vraag en aanbod is van ETF’s.

Lees ook:Waar moet ik op letten bij ETF beleggen?

Middenweg tussen ETF en beleggingsfonds

Een nieuwe beleggingsoplossing van Robeco combineert goede eigenschappen van het passief volgen van een index en actief beleggen. Aan de ene kant vormt de brede MSCI wereldindex de basis van de portefeuille. Aan de andere kant gebruiken fondsmanagers een speciaal door Robeco ontwikkeld computermodel om binnen de selectie iets meer aantrekkelijke bedrijven te kopen en iets minder onaantrekkelijke. Het fonds is gebaseerd op een strategie waarmee de afgelopen twaalf jaar goede resultaten zijn geboekt voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Bekijk hoe enhanced index beleggen van Robeco werkt.

De hoofdlijnen: wat is het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds?

  • Een ETF volgt een index, een beleggingsfonds probeert de index te verslaan
  • De beheerkosten van een ETF liggen vaak lager, maar er is een klein verschil tussen aan- en verkoopprijs
  • In ETF’s kan de hele dag gehandeld worden; bij een beleggingsfonds worden de orders eenmaal per dag verwerkt

Enhanced index beleggen van Robeco vormt een middenweg tussen ETF’s en actief beheerde fondsen. Binnen de brede MSCI wereldindex kopen fondsmanager aan de hand van een beproefd computersysteem wat meer aandelen van aantrekkelijke bedrijven en minder van onaantrekkelijke.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten